DaikonFoto: PantherMedia/Scanpix
Vegan toidud
16. veebruar 2020, 07:51

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kiire redise-tsukemono, et kõhus oleks häid baktereid (1)

Tasub meeles pidada hapendatud ja fermenteeritud toitude võimekust häid kõhubaktereid meile täitsa tasuta juurde toota – nii et katsetame täna ühe järjekordse probiootilise hõrgutisega.

Vaja on: 

500 g punast redist või mustrõigast, lõigatuna 4-5 mm paksusteks viiludeks

1 sidruni koor (vali mahe!), riivitud

2 spl head sojakastet või tamarindikastet

soovi korral mõned combu-vetika ribakesed

puhas klaaspurk.

Tee nii: 

Kõigepealt kuivata redise või mustrõika viilud köögirätikus kuivaks. Seejärel sega omavahel suuremas kausis sojakaste (või tamarindi kaste), riivitud sidrunikoor ja vetikad.

Lisa sinna viilutatud redis/mustrõigas ja masseeri segu hoolega, et köögiviljad seguneksid marinaadiga ja hakkaksid oma loomulikku vedelikku eritama ehk „higistama”.

Pane kõik puhtasse klaaspurki ning aseta peale raskus, näiteks mõni väiksem vett (või moosi) täis purk või raskem kivi, mis purki mahub, et köögivili oleks vajutuse all. Kui sul on olemas selleks mõeldud köögiviljapress, oled lausa hiilgavalt varustatud!

1-2 tunni pärast peaks olema eritunud nii palju vedelikku, et see köögiviljad ilusasti katab – siis ongi tsukemono söömisvalmis.

Kui kohe serveerida ei soovi, pane purk külmkappi. See säilib seal hea mitu päeva ja sobib ideaalselt lisandi või tervisliku salatina serveerimiseks nii liharoogade kui ka näiteks omleti kõrvale. Iseseisvalt ning võileiva peale samuti. Head tervist!

Taustaks:  

Kohe, kui jaapanlaste sojakastme sool tungib köögiviljadesse ja need hakkavad n-ö higistama, algab käärimisprotsess, mis kõige erinevamad toored ja kõvad köögiviljad pehmeks, mahlaseks ja kergesti seeditavaks muudab. Näiteks viilutatud rediste puhul kulub selleks umbes 1-2 tundi.

Jaapanis kasutatakse tsukemono valmistamiseks daikonit ehk Jaapani valget redist ent sama hästi sobivad ka meie punapõsksed redised ning talvel ka näiteks toorel kujul ikka päris ebameeldivalt kõvad ja mõrud mustrõikad. Redised on rahvameditsiinis tuntud kui toksiinide väljutajad kehast ning aitavad suurepäraselt ka rasvaseid toite seedida.

Seega – tsukemono on ideaalne kaaslane rammusa prae, miks mitte eestlaste senise lemmiku – notsu kõrvale. Tasub proovida, sest see on maitsev ja imelihtne!