ŠokolaadikookFoto: PantherMedia/Scanpix
Küpsetised
26. jaanuar 2020, 09:30

EVELIN ILVESE KOKAKOOL: talvemasendust peletav süsipunamust šokolaadikook

Täna jagan teiega üht ülimaitsvat ja samas ka tervislikku kooki, mis kindlasti talvemasendusest korraks võitu aitab saada. Kui ikka on võimalik midagi maitsvat magusat põske pista, on tunne kohe teine!

Selles koogis on kõik tasakaalus: toorkakao sisaldab rikkalikult magneesiumi, mis peale õnnehormoonide tootmise aitab ka lihastel heas vormis ja tõmbluste-ning krambivaba olla. Kõigele lisaks on Mg-l oluline roll meie immuunsüsteemi tõhusal toimimisel.

Kakaos on ka omajagu kofeiini, nii et õhtul tasub selle koogiga piiri pidada. Kinoa annab koogile suurepärase tekstuuri ja pähklise maitse ning aitab aeglustada suhkru imendumist. Kasulikud rasvad tulevad kookosõlist ja võrratu ning rikkalik maitse kõigest kokku.

Muide, sa võid siit retseptist kookosõli ka välja jätta ning panna hoopis riivitud apelsinikoort huvitavama maitse saamiseks. Ka õlivabalt on see kook supehea – ausalt, tasub proovida!

Süsipunamust šokolaadikook

Vaja on

4 muna
1 tl vaniljeekstrakti
125 ml mandlipiima
500 ml keedetud ja jahutatud punast kinoad
125 ml sulatatud ja jahutatud kookosõli

375 ml rafineerimata roosuhkrut või mõnd muud meeldivat ja tervislikku magustajat (mett, agaavisiirupit, jaggery´t, kookosõiesiirupit või hoopis ksülitooli, mis sisaldab poole vähem kaloreid kui suhkur)

310 ml toorkakaod

1 spl küpsetuspulbrit
1⁄2 tl meresoola

Serveerimiseks vahukoort või jäätist ja värskeid või külmutatud marju, mis meeldivad. Maasikad ja kirsid sobivad üle kõige!

Tee nii

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Määri koogivorm (u 1,2-liitrine) rasvainega või kata küpsetuspaberiga.

Vahusta munad, vanilje, mandlipiim ja kinoa ühtlaseks massiks – võid kasutada blenderit või köögikombaini.

Lisa kooskoõli ja vahusta, kuni segu muutub siidiseks. Teises kausis sega kokku kuivained. Seejärel kalla kinoasegu kuivainekaussi ja sega korralikult läbi.

Edasi läheb tainas koogivormi ja siis 50 minutiks ahju. Kontrolli puutikuga, et midagi külge ei jääks – siis on hõrk kook valmis.

Serveeri jäätise või vahukoore või hoopis vaniljekastme ja kuhja marjadega ning... talvemasendus annab selleks korraks kindlasti järele!

Ikka armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin