Astronaudid Luca Parmitano ja Christina Koch poseerivad rahvusvahelises kosmosejaamas esimeste maailmaruumis valmistatud küpsistega. Foto: AP/Scanpix
Toiduuudised
24. jaanuar 2020, 16:51

KOSMILISED KÜPSISED: Inimkond õppis maailmaruumis kaaluta olekus küpsetama

Võiks ju arvata, et mis see ära ei ole - küpsetamine on üks maisemaid asju. Ent nagu kosmoses astronautide poolt läbi viidud katsed näitasid, pole see midagi nii lihtne. Raskusjõu puudumine teeb küpsemise protsessi ootamatult keeruliseks. 

BBC vahendab, et ainuüksi sobiliku küpsetaja orbiidle viimine nõudis peamurdmist. Ent viimaks ometi see õnnestus. Selgus ka, et toiduainete küpsemisajad on kaaluta olekus maapealsega võrreldes väga teised. 

Proovi tehti kõige tavalisema šokolaadinööpidest täidisega küpsisega. Maapeal saaks see maius valmis umbes 20 minutiga. Kosmoses aga vajas küpsisekene koguni kaks tundi aega valmimiseks!

Astrunautide Luca Parmitano ja Christina Kochi poolt läbi viidud katse eesmärk oli tuvastada, kuidas pikaaegsetel kosmoserännakutel süüa valmistada.

Testi käigus selgus, tavaline 20 minutt jättis taina tooreks. Kui küpsetusaeg pikenes 75 minutini, täitus kosmoselaev isuäratava lõhnaga, kakuke ise aga oli pooltoores. Päris valmis aga võis küpsise tunnistada alles peale 120 ja 130 minutit ehk kahe tunni ümber kestnud ahjus olemist.

Ahi ja küpsetustarvikud jõudsid orbiidile novembris. Tegu on erilise, just kosmosesse mõeldud agregaadiga, mille elektriline kuumutamisüsteem töötab veidi nagu röster. Küpsised valmisid detsembri lõpus ja nüüd, jaanuari alguses jõudsid need maale testimisele. 

Seni ei tea keegi, kuidas küpsetised maitsevad, sest enne peavad need läbima põhjaiku testimise. Tulevikus kavatsetakse esimesed kosmoses valmistatud küpsised panna näitusele.