Lihtne pärg sobib nii argiseks maiustamiseks kui ka kaunistama pidulauda.Foto: Kristi Rebane
Küpsetised
19. jaanuar 2020, 13:31

SAMM-SAMMULT ÕPETUS: kuidas valmistada pralineekreemiga tuuletaskupärga?

Prantsusmaal Paris-Brestina tuntud küpsetis sai nime Pariisi ja Bresti linna vahelise rattavõidusõidu järgi. Koogi kujugi on ümmargune inspireerituna jalgratta rattast. Uhke, siiski lihtne pärg sobib nii argiseks maiustamiseks kui ka kaunistama pidulauda.

Vaja läheb:

Pralineekreemi-kohupiimatäidis:

  • 75 g metspähkleid
  • 75 g mandleid
  • 100 g suhkrut
  • 30 ml vett
  • 2 dl vahukoort
  • 0,5 tl vanillikaunapastat
  • 300 g maitsestamata kohupiimapastat

Keedutainas:

  • 80 g võid
  • 1 tl suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 100 ml vett
  • 100 ml piima
  • 125 g nisujahu
  • 4 + 1 muna

Kaunistamiseks:

  • tuhksuhkrut
  • väike peotäis mandlilaaste

Ole valmis – tainast jääb üle!
Retsepti järgi saad keedutainast veidi rohkem, kui pärja jaoks vaja läheb. See on nii, sest väikest kogust õige konsistentsiga keedutainast on keeruline teha. Mõtteid, mida teha ülejäänud tainaga:

  • Veel küpsetisi. Ülejäänud tainast võid küpsetada väikeseid tuuletaskupalle, ekleere või valmistada klassikalisi kohupiimataskuid.
  • Sügavkülmuta. Küpsetatud tühjad tuuletaskud võid ka sügavkülmutada. Enne serveerimist sulata need toatemperatuuril ja täida mõni tund enne söömist.
  • Küpseta veidi hiljem. Kui sa ei soovi kogu tainast kohe ära küpsetada, võid valmis segatud tainast mõne päeva ka külmkapis hoida ja paari päeva pärast sellest midagi maitsvat küpsetada.

Valmista pralineekreem
1. Laota metspähklid ja mandlid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning rösti 200kraadises ahjus 10–12 minutit, kuni pähklid on jumekad.

1. Foto: Kristi Rebane

2. Vala pähklid käterätile ja hõõru neil koor lahti. See on vajalik, sest koored teevad kreemi kibedaks. Nopi pähklid rätilt kaussi ja lase veidi jahtuda.

2. Foto: Kristi Rebane

3. Kuumuta suhkur koos veega potis heledaks karamelliks. Võta pott tulelt, sega sisse pähklid ja vala kõik kohe küpsetuspaberile tahenema.

3. Foto: Kristi Rebane

4. Murra jahtunud pähklikaramell tükkideks ja purusta kannmikseriga ühtlaseks. Lükka vahepeal segu spaatliga kannmikseri külgedelt terade poole. Valmis kreemi tekstuur on sarnane pähklivõiga. Selleks läheb u 5 minutit.

4. Foto: Kristi Rebane

Küpseta tuuletaskuring
1. Kuumuta potis või, suhkur, sool, vesi ja piim keemiseni.

1. Foto: Kristi Rebane

2. Võta pott tulelt, lisa jahu ja klopi tainas puulusikaga läbi. Pane pott tagasi tulele ja kuumuta tainast pidevalt segades 2–3 minutit, et niiskus tainast välja aurustuks.

2. Foto: Kristi Rebane

3. Kummuta sile tainapall suurde puhtasse kaussi ja lase veidi jahtuda. Klopi ükshaaval tainasse neli muna.

3. Foto: Kristi Rebane

4. Sega tainas ühtlaseks, kuni see jääb sile ja veniv. Tõsta tainas 1 cm otsikuga kondiitrikotti.

4. Foto: Kristi Rebane

5. Pigista tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 20 cm diameetriga ring ja selle kõrvale väljapoole veel üks ring. Kolmas ring pritsi kahe alumise ringi kokkupuutekohale.

5. Foto: Kristi Rebane

6. Pintselda tainasõõri ühe lahtiklopitud munaga ja puista peale mandlilaastud.

6. Foto: Kristi Rebane

7. Küpseta pärga 180kraadises ahjus u 45 minutit, kuni see on kerkinud ja pealt kuldne. Lülita ahi välja ja lase küpsetisel irvakil uksega ahjus 20 minutit jahtuda. Torka pärga ka mõni auk, et viimanegi veeaur välja lasta.

7. Foto: Kristi Rebane

Pane kook kokku
1. Vahusta vahukoor, sega see kohupiimakreemi, vanillipasta ja pralineekreemiga.

1. Foto: Kristi Rebane

2. Lõika pärg horisontaalselt pooleks ja tõsta lusikaga või pigista kondiitrikotist
alumisele kihile kreem. Kata kreem pärja pealmise poolega ja puista kook üle tuhksuhkruga.

2. Foto: Kristi Rebane

Ka nii võib!
Võid pralineekreemi valmistada ja pärja küpsetada ka juba varem enne söömist valmis. Siis jääb enne serveerimist vahustada vaid kohupiimakreem, see pralineekreemiga segada ja pärja vahele panna.

Kook valmib kahe tunniga! Maiustada saab 8–10 magusasõpra!

Maiustada saab 8–10 magusasõpra! Foto: Kristi Rebane