Rooskapsapirukas annab rikkalikult C-vitamiini ja kiudaineid (1)
TAINAS
3.5 dl Spelta- või nisujahu
200 g Rikotakohupiim
100 g Külm või
1 tl Sool
TÄIDIS
500 g Värske rooskapsas
Sool
2 tk Muna
2 dl Toidukoor 20%
200 g Hapukoor 20%
1 spl Nisujahu
100 g Riivitud juust
1 tl Purustatud must pipar
1 tl Riivitud muskaatpähkel
Hakitud mets- või maapähklid pealeraputamiseks
Valmistamine
10-12 tk
1. Taina tegemiseks mõõda koostisained kaussi, haki puruseks seguks ja lõpuks sega käega kiiresti tainaks. Määri suur pirukavorm (ümmargune läbimõõduga 28 cm või kandiline 25 x 35 cm) seest võiga ja suru tainas ühtlaselt nii vormi põhja kui ka servadele. Torka kahvliga mõned (õhu)augud sisse ja tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi.
2. Puhasta rooskapsad närbunud lehtedest ja lõika ettevaatlikult ära ka juurekontsu kuivanud osa. Jälgi, et välimised kapsalehed ikka kontsu külge jääksid. (Lahti tulnud kapsalehed hoia alles ja tõsta hiljem koos kapsastega tainapõhjale.) Aja potis umbes pool liitrit vett keema, lisa 1 tl soola ja auruta terveid kapsakesi soolvees 7–8 minutit. Nii muutub vili parajalt pehmemaks ja taandub ka mõrkjas maitse. Vala kapsad sõelale, uhu üle külma veega ja jäta nõrguma.
3. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Klopi munad kergelt lahti, lisa mõlemad koored, jahu ja riivitud juust ning maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga. Lõika rooskapsad pooleks ja aseta vormi tainale, suurem osa lõikepoolega üleval – nii jääb piruka pealispind kenama mustriga. Vala koore-juustusegu ettevaatlikult kapsastele ja puista hakitud pähklid peale.
4. Küpseta ahju keskel 40–45 minutit, kuni pirukas on kenasti kuldpruun.
Kommentaarid