Foto: Martin Ahven
Seisukoht
1. detsember 2019, 11:10

Seisukoht | Listeeria, hüsteeria - parem õpi kööki korralikult koristama (29)

Kui mõnele inimesele tundub, et listeeriapaanika on igasuguse hüsteeriapiiri ületanud, kui järgmisi ettevõtteid turult välja surutakse, siis rahu, ainult rahu. See on tegelikult üsna tavaline asi. Paraku.

Näen oma toiduajakirjaniku töös pea igapäevaselt, kuidas meie mõistes arenenud läänes kutsutakse suuri tootepartiisid listeeriapisiku pärast tagasi. Tegu on väga visa ja vastiku bakteriga, mida tappa pea võimatu. Temaga tuleb õppida elama, st osata teda vältida ja alla suruda nii palju kui see on võimalik.

Ega see eriti võimalik sageli polegi - bakter jääb ellu ka külmiku jahekambris ning sureb alles 70 kraadise kuuma juures.

Seda olulisem on meelde tuletada toiduohutust ja käitlust.  Et sööki ei tohi jätta pliidiveerele esivanemate vaimudele või kellelegi teisele. Ikka jahedasse tuleb panna. Nii elavad kõik algava söömapühade perioodi paremini üle. Ja majapidamises peaks olema eraldi lõikelauad ja noad lihale ning köögiviljale  - mitte veganluse, vaid hügieeni pärast. Ja neid tuleks iga päev väga põhjalikult puhastada. 

Ja ise peaks kah alati enne toiduga kokkupuutumist käsi pesema. Ja õuest tulles. Või tualetist. 

Pisikesed asjad, peletavad paljusid teisi pisikesi asju, st baktereid ja viiruseid - listeeriat, grippi jms.