Kinnine metsaseene-Brie plaadipirukasFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
15. november 2019, 12:00

Kinnine metsaseene-Brie plaadipirukas

Hõrk plaadipirukas sobib suurepäraselt nautimiseks seentest ja valgehallitusjuustust lugu pidavale seltskonnale. Süüa tuleks seda kindlasti ahjusoojalt, kui juust on ahvatlevalt sulanud ja maitselt parim. Täidises võid kasutada igasuguseid seeni, kuid tugevaima maitse annavad metsaseened, nii et need võiksid moodustada vähemalt poole seenekogusest. Brie asemel võid kasutada ka Camemberti või teha hoopis pool pirukat Brie juustu ja teise pool Camembertiga.  
Koostisosad
400 g Metsaseened
3 tk Küüslauguküüs
25 g Või
2 spl Haktid värske tüümian (või 0,5 tl kuivatatud)
300 g Värske spinat
2 tk Võiga pärmi-lehttainas (a 400g)
400 g Brie juust
1 tk Muna määrimiseks

Valmistamine

16–20 tk

1. Viiluta seened. (Kui kasutad soolaseeni, siis leota neid 20–30 minutit külmas vees, nõruta ja pigista kuivaks.) Puhasta ja purusta küüslauguküüned, haki värske tüümian.  Kuumuta pannil või ja prae seeni segades kõrgel kuumusel 2–3 minutit. Siis alanda kuumust, lisa küüslauk ja tüümian ning kuumuta pannitäit veel paar minutit, tõsta jahtuma.

2. Tõsta spinatilehed suurele sõelale ja vala üle rohke keeva veega. Seejärel loputa külma veega ja pigista viltinud lehtedest vesi välja. Jäta sõelale ootele.

3. Rulli 400 g tainast küpsetuspaberile ahjuplaadi suuruselt lahti. Kui tainas koosneb mitmest plaadist, siis rullides ühenda need üheks suureks. Tõsta tainas küpsetuspaberil ahjuplaadile. Jättes servad 2 cm ulatuses vabaks, tõsta peale kuivaks pigistatud spinat – püüa seda kahvliga võimalikult ühtlaselt laiali ajada. Nüüd jaga peale praetud seened ja lõpuks õhukesteks viiludeks lõigatud Brie. Klopi muna kergelt lahti ja määri tainaäärtele.

4. Rulli lahti ka teine tainapakk ning tõsta pirukale katteks. Suru tainast vastu täidist, et eemaldada kõik õhumullid. Lõpuks suru tainaservad kokku ja pigista kahvliga kinni. Lõika terava noaga tainale meelepärane (saki)muster, pintselda hoolikalt munaga üle ja küpseta eelsoojendatud 200-kraadise ahju keskel umbes 20 minutit või kuni pirukas on kenasti kuldne ja krõbe.

5. Lase enne lahtilõikamist umbes 10 minutit jahtuda. Naudi kindlasti soojalt!