Vaja läheb (12-le):
- 1 kg kuivatatud puuvilju: rosinaid, jõhvikaid, aprikoose, ploome
- 150 g võid
- 50 g suhkrut
- 150 ml konjakit või brändit + 2 × nädalas 3 sl kuni jõuludeni
- 1 apelsini koor ja mahl
- 1 sidruni koor ja mahl
- 4 muna
- 100 g mandlijahu
- 130 g toortatrajahu
- 40 g tärklist
- 1 tl küpsetuspulbrit
- näpuotsatäis soola
- 2 sl magustamata kakaopulbrit
- 0,5 tl vanillikaunapastat või 1 tl vanillsuhkrut
- 2 tl kaneeli
- 0,5 tl jahvatatud nelki
- 1 tl purustatud kardemoni
- ¼ tl muskaatpähklit
- serveerimiseks tuhksuhkrut
Kui armastad pähkleid
Peale kuivatatud puuviljade võid koogi sisse segada ka veidi pähkleid. Jälgi vaid seda, et puuvilju-pähkleid oleks kokku 1 kg.
Küpseta kook
1. Loputa rosinad jooksva veega sõelal läbi ja haki suuremad puuviljad tükkideks.
2. Mõõda potti kuivatatud puuviljade juurde või, suhkur ja alkohol ning lisa riivitult tsitruste koor ja nende mahl. Kui soovid koogi sisse panna ka pähkleid, rösti neid kuival pannil ja jäta esialgu ootele.
3. Kuumuta potitäis läbi ja lase kümme minutit vaiksel tulel podiseda. Jäta segu
20 minutiks jahtuma.
4. Klopi munad lahti ja lisa vähehaaval pidevalt segades puuviljade juurde.
5. Sega kokku kuivained, kakao, vanill ja vürtsid. Lisa sekka ka pähklid.
6. Vala kuivaine-pähklisegu potti puuviljade juurde ja sega hoolikalt läbi. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm lahtikäivasse vormi ja küpseta seda 150 kraadi juures 2 tundi. Kui kook hakkab pealt liialt pruunistuma, kata vorm fooliumiga.
7. Kui kook on läbi küpsenud, torka sellesse terava vardaga 15–20 auku ning
niisuta kooki 3 sl konjaki või brändiga.
Jäta kook seisma
1. Mässi jahtunud kook koos vormiga küpsetuspaberisse ja seejärel kas fooliumisse või kilesse.
2. Hoia kooki kuu aega kuivas ja jahedas, aga mitte külmkapis. Edaspidi kasta kooki kaks korda nädalas 3 sl konjaki või brändiga.
3. Kuigi võid juba varem maiustada, on kook parimas vormis ja valmis söömiseks 3–4 nädala pärast.
4. Enne serveerimist sõelu teesõelaga koogile kaunistuseks peale tuhksuhkrut.
Kook valmib 50 minutiga + 2 tundi küpsetamiseks + 3–4 nädalat immutamiseks
Kook on gluteenivaba!
Selle retsepti järgi valmistades on kook gluteenivaba. Kui tahad puhtamalt tunda puuviljade maitset või sul pole toortatrajahu kuskilt saada, võid selle asemel kasutada ka samas koguses nisujahu.
Klassikaline Briti jõulukook
- Alkoholiga immutatud puuviljakook on Briti jõuluklassika, mida küpsetatakse kodudes traditsiooniliselt kuu aega enne jõule. Seejärel kastetakse kooki paar korda nädalas meelepärase alkoholiga ja alles pühade ajal lõigatakse küpsetis pidulikult lahti.
- Kuna kook on pungil puuvilju, piisab maiustamiseks vaid väikesest tükist – seega jätkub kooki paljudele. Tihti süüaksegi seda maiust jaokaupa, näiteks võetakse külla minnes külakostiks kaasa vaid kolmandik või veerand koogist.
KRISTI REBANE (29)
on toidublogija ja Nipiraamatu uus köögitoimetaja. Ta hindab kõrgelt kohalikku toorainet, armastab traditsioone ja põlvest põlve edasi antud köögitarkusi. See aga ei takista aeg-ajalt katsetamast ka eksootilisi maitseid.
Kommentaarid (1)