"Kui me planeerisime laeva einelauda kaks aastat tagasi, arvestasime 200 grammi lihaga inimese kohta. Nüüd arvestame 120 grammiga,” ütleb Viking Line’i jõulumenüü autor, Rootsi tippkokk Fredrik Andersson. Foto: Kersti Eero
Toiduuudised
2. november 2019, 08:25

Rootsi tippkokk Fredrik Andersson: liha osakaal üha väheneb (9)

“Tänapäeval räägime sellest, et inimesed söövad vähem liha. Kui me planeerisime laeva einelauda kaks aastat tagasi, arvestasime 200 grammi lihaga inimese kohta. Nüüd arvestame 120 grammiga,” on Viking Line’i jõulumenüü autor, Rootsi tippkokk Fredrik Andersson seda meelt, et liha osakaal meie toidulaual üha väheneb ja asendub osaliselt köögiviljadega.

Samas on tema sõnul külmal põhjamaal keerukas süüa vaid juurikaid ja tuleb lisada proteiini, et saada tugevamat toitu. “Põhjamaades on kaks väga traditsioonilist toitu - heeringas ja suitsuliha. Kui me need menüüst välja jätame, ei tule keegi sööma,“ naerab kokk, kes on ka ise  suur heeringasõber.

Baklažaanist on saanud taimetoitlaste heeringas. Foto: Tuukka Ervasti

„Sellegipoolest töötame me palju köögiviljadega, ehkki traditsiooniliselt ei ole neid jõululaual nii palju olnud kui tänavu tuleb,“ kinnitab Andersson, et veganite peale on  korralikult mõeldud ja toob näiteks baklažaanist tehtud „heeringa“. Taimetoitlaste ühe võimaliku proteiiniallikana kasutatakse üha põnevamalt kaera.

 Andersson arvab, et viie aasta pärast on punaste laevade söögilaual veel rohkem köögivilju kui tänavu jõulumenüüs ning vähem liha ja võib-olla isegi kala. ”Et me ei sööks kõhtu liialt liha täis, tuleb seda köögiviljadega kompenseerida,” ei kurvasta kokk, et inimeste toitumisharjumused üha tervislikumaks muutuvad.

Rootsi tippkokkade jõulumenüüd saab laevadel proovida 15. novembrist 26. detsembrini.

Hakka või veganiks! Šokolaadivaht kaneeli ja apelsiniga. Foto: Tuukka Ervasti