Porgandikook jõhvikate ja toorjuustuglasuuriga Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
21. oktoober 2019, 08:08

NÄDALA KOOK | Porgandikook jõhvikate ja toorjuustuglasuuriga

Klassikaline porgandikook sisaldab lisaks kuivatatud jõhvikaid, mis annavad veidi hapukat maitset, ja saab head mekki apelsinikoorest. Kuigi kook on söömisvalmis paari tunni möödudes, muutub see veelgi paremaks, kui saab üleöö jahedas seista.
Koostisosad
2 tk Suur porgand
4 tk Suur muna
2.5 dl Pruun suhkur
2.5 dl Rapsiõli
1 spl Värskelt riivitud apelsinikoor
4 dl Nisujahu
1 tl Sooda
1 tl Jahvatatud kaneel
0.75 tl Küpsetuspulber
0.5 tl Sool
0.25 tl Jahvatatud nelk
2 dl Kuivatatud jõhvikad
Õli vormi määrimiseks
TOORJUUSTUGLASUUR
400 g Maitsestamata toorjuust
100 g Või
6 dl Tuhksuhkur
1 spl Värskelt riivitud apelsinikoor
KAUNISTAMISEKS
1 pk Jõhvikad suhkur (110g)

Valmistamine

12 tk

1. Kuumuta ahi 175 kraadini. Koori porgandid ja riivi peene riiviga. Tainasse läheb vaja 4 dl riivitud porgandeid. Klopi  munad koos suhkruga lahti, klopi hulka õli  ja riivitud apelsinikoor.

2. Sega eraldi kokku jahu, sooda, kaneel, küpsetuspulber, sool ja nelk. Sega vähehaaval hulka munasegu ja seejärel jõhvikad ning porgand.

3. Määri 2  20 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi õliga. Jaga tainas võrdselt 2 vormi ja tasanda pealt. Pane vormid ahju ja küpseta 25-30 minutit või kuni sissetorgatud tikk väljub puhtana. Jahuta 10 minutit ja eemalda vormist.

4. Mikserda toasoe toorjuust ja või kohevaks. Mikserda vähehaaval hulka tuhksuhkur ja riivitud apelsinikoor.

5. Lõika mõlemad põhjad pooleks, pane üks põhjadest alusele ja määri peale glasuur. Pane peale nii ülejäänud põhjad ja määri vahele glasuur. Kata pealt ja külgedelt  glasuuriga. Lase 2 tundi jahedas seista ja kaunista jõhvikatega.