Teisel päeval: kreemjas röstkõrvitsarisotoFoto: Kristi Rebane
Toiduuudised
20. oktoober 2019, 08:07

Toit kaheks päevaks: kõrvits patta nii supis kui risotos

Pühapäev on mõnus päev, mil kokata juba ka uuele nädalale mõeldes. Valmista täna toit, mida saad esmaspäeva õhtul n-ö taaskasutada ning suurema vaevata uue maitsva õhtusöögi valmistada.

Esimesel päeval: röstkõrvitsa-kartuli püreesupp
Soojendav supp sobib tuulistesse päevadesse imeliselt. Ahjus röstimisel muutub kõrvits magusamaks ja intensiivsemaks. Tummine supp täidab kõhtu ja on ka silmale ilus.

Vaja läheb (neljale):

  • 1,5 kg kõrvitsat (puhastatud kaal)
  • 2 + 1 sl õli
  • 1 sibul
  • 2 keskmist kartulit
  • 1 porgand
  • 500 ml puljongit
  • soola ja musta pipart
  • seemneid, juustu ja maitserohelist

Valmista suppi nii:
1. Puhasta kõrvits ja lõika 2 cm kuubikuteks. Sega kuubikud 2 sl õliga ja rösti neid paar korda segades küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 180 kraadi juures 40 minutit.
2. Koori ja haki sibul, kartulid ning porgand. Hauta sibulat ja porgandit poti põhjas tilga õliga, kuni sibul on pehme. Vala peale puljong, lisa kartulid ja ⅔ kõrvitsast.
3. Keeda supipõhja, kuni porgand on pehme. Tõsta pott tulelt ja püreesta saumikseriga ühtlaseks. Kui supp on liiga paks, lisa veidi kuuma keedetud vett.
4. Maitsesta suppi soola ja pipraga ning serveeri seemnete, juustu ja maitserohelisega.

Esimesel päeval: röstkõrvitsa-kartuli püreesupp Foto: Kristi Rebane

Pane tähele!
Röstkõrvitsa valmistamiseks kulub 40 minutit, sealt edasi valmib supp 15 minutiga! 

Hea teada!
Ideaalselt sobib supi peale näiteks mozzarella või kitsejuust. Kui soovid, prae pannil supi peal serveerimiseks krõbedaks ka paar peekoniviilu!
Ülejäänud kõrvits pane järgmiseks päevaks kõrvale.

Teisel päeval: kreemjas röstkõrvitsarisoto
Valmista kõrvale pandud kõrvitsast kuldkollane risoto. See Itaalia riisiroog jääb
kreemine ja pigem vedelapoolne, serveerimisel ära parmesaniga koonerda!

Vajad juurde:

  • 1 sibul
  • 1 sl õli + 3 sl võid
  • näpuotsatäis safraniniidikesi või ⅓ tl kurkumit
  • 200 g ümarateralist risotoriisi
  • 1 dl valget veini
  • 750 ml kuuma puljongit
  • riivitud parmesani või muud tugevamaitselist juustu
  • peterselli
  • soola ja musta pipart

Valmista risotot nii:
1. Puhasta ja haki sibul. Kuumuta poti põhjas õli ja või ning prae sibul kuldseks. Lisa ka veidi soola, et sibul kõrbema ei läheks.
2. Kui kasutad safranit, pane niidikesed mõne lusikatäie kuuma veega seisma. Kui kasutad kurkumit, lisa see sibula juurde.
3. Pane potti riis ja kuumuta seda pidevalt segades mõni minut, kuni riisiterad on läbipaistvad. Kalla juurde vein ja kuumuta veidi, et alkohol aurustuks.
4. Hakka potti pidevalt segades kulbitäie kaupa puljongit lisama, lastes enne iga uue kulbitäie lisamist puljongil imenduda. Kui kasutad safranit, lisa ka see koos leotusveega.
5. Kui umbes pool puljongist on potis, tõsta sekka röstitud kõrvitsakuubikud.
6. Lisa edasi kulbi kaupa puljongit, kuni riisiterad on peaaegu pehmed, selleks läheb umbes 20 minutit. Kui puljongit jääb puudu, lisa kulbitäis või kaks kuuma vett.
7. Maitsesta risotot soola ja pipraga, serveerides puista peale parmesani ning peterselli.

Teisel päeval: kreemjas röstkõrvitsarisoto Foto: Kristi Rebane

Risoto valmib 30 minutiga!