Moonikook keedukreemi, pihlakapüree ja sokolaadiglasuuriga Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
7. oktoober 2019, 07:58

NÄDALA KOOK! Moonikook keedukreemi, pihlakapüree ja šokolaadiglasuuriga

Mõnusalt pehme kook, milles mõrkjas-hapukas pihlakapüree annab mahedale koogile särtsu. Pihlakad kaotavad oma mõrkjuse kui nad on saanud veidi külma. Selleks ei pea öökülmi ootama, vaid võib nad panna ka sügavkülma ja lasta kergelt läbi külmuda.  Pihlakapüree asemel võib koogi vahele vabalt panna ka muud hapukat moosi.
Koostisosad
MOONIKOOK
4 tk Muna
1.5 dl Suhkur
2 dl Nisujahu
50 g Mooniseemned (1 dl)
2 tl Vanillisuhkur
75 g Või
Õli vormi määrimiseks
Pihlakad kaunistamiseks
KEEDUKREEM
5 tk Munakollane
1.25 dl Suhkur
3 spl Maisitärklis
5 dl Rõõsk koor 35%
2 spl Vanillisuhkur
PIHLAKAPÜREE
250 g Pihlakamarjad
2 dl Vesi
2.5 spl Suhkur
ŠOKOLAADIGLASUUR
75 g Tume šokolaad
40 g Või

Valmistamine

1. Eralda munakollased ja – valged. Vahusta munakollased 0,75 dl suhkruga heledaks vahuks. Vahusta munavalged ülejäänud suhkruga tugevaks vahuks.

2. Sega jahu, mooniseemned ja vanillisuhkur omavahel. Sega kuivained vähehaaval munakollaste hulka. Lisa hulka sulatatud või ja siis munavalgevaht ning sega õrnalt läbi.

3. Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud ja õliga määritud 22 cm lahtikäivasse vormi. Küpseta 175-180 kraadises ahjus 40-45 minutit. Võta ahjust, lase jahtuda esmalt vormis, siis tõsta välja restile ja lase täiesti jahtuda. Lõika põhi horisontaalselt 3 kihiks.

4. Kreemi valmistamiseks klopi munakollased suhkru ja maisitärklisega kastrulis ühtlaseks, klopi hulka vanillisuhkur ja lõpuks vahukoor. Pane kastrul pliidile ja kuumuta madalal kuumusel samal ajal segades kuni kaste pakseneb, u 10 minutit. Võta pliidilt ja lase jahtuda.

5. Pane pihlakad potti,lisa veidi vett ja kuumuta u 10 minutit või kuni marjad on pehmed. Hõõru läbi sõela ja pane potti tagasi. Lisa suhkur ja kuumuta kuni suhkur on sulanud. Lase jahtuda.

6. Pese koogivorm puhtaks ja pane vormi põhja 1 biskviidikiht. Määri peale õhuke kiht pihlakapüreed ja pool kreemist. Pane teine koogikiht, määri uuesti püree ja ülejäänud kreemi. Pane viimane biskviidikiht peale.

7. Tõsta kook  4-5 tunniks või järgmise päevani külmkappi. Kummuta kook vormist tordialusele tagurpidi.

8. Sulata sokolaad ja või vesivannil. Nirista koogile, lase tahkuda ja kaunista marjadega.