Atleet aegade hämaruses.
Toiduuudised
4. oktoober 2019, 09:44

Kuidas kõlab? Juust Atleet pidanuks kandma hoopis nime Ralli

Täna 35 aastat tagasi turule tulnud Valio Atleet juust pidanuks algselt kandma hoopis Ralli juustu nime. Võru juustumeistrite asemel sai uut tüüpi juustu ristiisaks hoopiski toonane minister, kelle otsusega sai Atleet juust oma tänase legendaarse nime.

“35 aastat tagasi valmistati juustu rasketes ümarates vormides ning juustukerade keeramine käis käsitsi,” meenutas tehase ekspordijuht Heiki Pensa, kes on Võru tehases töötanud juba aastast 1983.

“Töötajad nimetasid seda hellitavalt “juusturalliks”, millest inspireerituna tekkiski idee anda juustule nimeks Ralli. Toonasele liha- ja piimatööstuse ministrile Albert Essensonile tundus sobivam nimetus aga Atleet,” lisas ta.

Atleet juustu tootmist alustati 4. oktoobril 1984. aastal ning ettevalmistused selleks algasid juba aastal 1977, kui saadi luba uute juustuliinide soetamiseks.

Retsepti loomise vastutusrikas ülesanne usaldati juustutehnoloog Valve Kelpile, kes oli saanud põhjalikud teadmised juustu valmistamisest nii Venemaalt kui Taanist. Tema eestvedamisel valmis uus pitsiline tilsiter-tüüpi juust, mille retsept on püsinud läbi aastate praktiliselt muutumatuna.