Ahjusoojale karaskile pole lisandeid vajagi, kui, siis ehk killuke võid, ning nostalgiline, veidi rustikaalne maitseelamus on garanteeritud.Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
5. oktoober 2019, 17:04

Ruttu ahi sooja! Odrajahu-keefirikarask loob mõnusa nostalgia (3)

Kui kodus hakkab levima karaski lõhn, ei suuda keegi köögist kaua eemal püsida. Ahjusoojale karaskile pole lisandeid vajagi, kui, siis ehk killuke võid, ning nostalgiline, veidi rustikaalne maitseelamus on garanteeritud.

Vaja läheb (ühe pätsi jaoks):

  • 300 g odrajahu
  • 1 tl soola
  • 1 sl suhkrut
  • 2 tl söögisoodat
  • 1 suur või 2 pisikest muna
  • 500 ml keefirit
  • soovi korral peotäis röstitud seemneid ja pähkleid või 1 sl kuivatatud ürte

Valmista karaskit nii:
1. Mõõda kuivained kaussi ja sega korralikult läbi.
2. Lisa sekka muna ja keefir ning sega tainas kiirelt ühtlaseks. Kui soovid, pane juurde ka seemneid, pähkleid või ürte – mida parasjagu kapis on.
3. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud leiva- või keeksivormi, raputa peale
veidi seemneid ning küpseta pätsi 200 kraadi juures (ilma pöördõhuta) 45–50
minutit, kuni karask on pealt helekuldne ja läbi küpsenud.
4. Lase valmis karaskil paar minutit vormis jahtuda, seejärel jahuta seda edasi restil.

Kärmelt ahju!
Keefir ja sooda hakkavad kokku puutudes kohe reageerima. Seetõttu pane ahi soojenema juba enne taina tegemist, et saaksid karaski võimalikult kiirelt pärast
kokkusegamist ahju tõsta.

Karask valmib ühe tunniga!