Taimetoidu retseptid
24. september 2019, 07:45

Patatas bravas ehk praetud kartulid vürtsika tomatikastmega

Meie hea ja – olgem ausad – veidi igav kartul lööb koos õige kastmega lausa särama. Ega siis ilmaasjata pole see roog Hispaania söögikohtades populaarne suupiste. Sügise värske kartulisaagi ajal piisab ka mugulate hoolikast pesemisest ja praadida võid neid moekalt koos koorega. 

Kogus: viiele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
1 kg Kartulid
Õli praadimiseks
TOMATIKASTE
1 tk Sibul
100 g Punane paprika
2 tk Suur küüslauguküüs
2 spl Õli
1 tl Suitsupaprikapulber
0.5 tl Cayennei pipar
0.5 tk Väike sidrun
400 g Tomatipüree
Sool
Hakitud värske petersell

Valmistamine

1. Pese kartulid hoolikalt ja pane soolaga maitsestatud külma veega keema.

2. Kastme valmistamiseks koori ja haki sibul ja küüslaugud peeneks. Puhasta ja haki ka paprika väikesteks tükikesteks. Kuumuta poti põhjas õli ning hauta köögiviljatükke umbes 10 minutit või kuni need on pehmed. Lisa suitsupaprika ja Cayenne`i pipar ning poole sidruni mahl. Kuumuta segades paar minutit. Lisa tomatipüree ja maitse järgi soola, lase kastmel rahulikult keema tõusta ja hauta siis madalal tulel umbes 20 minutit, kuni see on veidi paksemaks keenud. Kui soovid, või kastme ühtlaseks püreestada. Kui oled köögiviljad eelnevalt väga väikeseks hakkinud, siis võid selle ka tükiliseks jätta.

3. Kui kartulid on pehmeks keenud, siis vala vesi ära ja auruta kartuleid pliidil jääkkuumuses kuivemaks. Koori (või jäta koored alles) kartulid ja lõika suuremateks tükkideks. Kuumuta pannil õli ning prae kartulitükid kiirelt kenasti kuldseks.

4. Tõsta taldrikule veidi kastet ja aseta peale mõned kartulitükid, lisa veel veidi kastet ja puista portsjonile värsket hakitud peterselli.