„Põhimõtteliselt on igast kartulist võimalik vorsti teha,“ kinnitab Urmas Kivisalu. Foto: Ragne Värk
Toiduuudised
24. august 2019, 00:01

Üllatus-üllatus: kurgist saab jäätist, kartulist vorsti, nõgesest õlut ja sireliõitest veini

Üks võimalus uusi maitseid kogeda on proovida putki ja putukaid, teine võimalus on katsetada oma igapäevaseid toiduaineid vähe ootamatus kontekstis. Näiteks teha kurgist salati asemel jäätist ja kartulist pudru asemel hoopis pudrukõrvast ehk vorsti.  

Üks võimalus uusi maitseid kogeda on proovida putki ja putukaid, teine võimalus on katsetada oma igapäevaseid toiduaineid vähe ootamatus kontekstis. Näiteks teha kurgist salati asemel jäätist ja kartulist pudru asemel hoopis pudrukõrvast ehk vorsti.  

„Kuigi kartulivorst ei kõla just kõige igapäevasemalt, on tegemist traditsioonilise Läänemaa jõuluvorstiga,“ ütleb vorstile uue hingamise andnud Urmas Kivisalu.   

Urmasel oli kartulivorstist mingi mälestus lapsepõlvest olemas ja kui ta mõne aasta eest läks Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli lihatehnoloogiat õppima, sai kartulivorstist tema lõputöö.

 „Traditsiooniline Märjamaa, Vigala ja Velise kandi kartulivorst on tehtud toorest tambitud kartulist ja praetud peekonist või soolalihast. Aga kuna minu proovitööks tehtud vorstid pudenesid laiali, jõudsime katsetades selleni, et lõikasime kartuli kuubikuteks ja sealihast tegime hakkliha,“ räägib diplomeeritud lihatehnoloog, kuidas tema kartulivorst sündis. Otto talu vorstid pälvisid mullu Pärnumaa toidumeenete konkursil ka tunnustust.    

Edasi lugemiseks: