Gaseeritud vesi.Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
16. august 2019, 13:32

KAS MULLIJOOGID ON TERVISLIKUD? Miks ei peaks jooma dieetkoolat, aga tavalist vett võib?

Isegi kui suhkrused ja kofeiinirikkad mullijoogid on su menüüst eemaldatud, võid endiselt tunda, kuidas ka lihtne gaseeritud vesi sortsu mahlaga paneb neelud käima. 

Ühelt poolt võib ju mõista, miks karboniseeritud jook nii armas tundub, ning mis siin ikka halba saa olla, kui oled suhkrused mullid hüljanud. Ent miks tunnevad inimesed endiselt, et nad ei suuda mullijooke käest panna. Portaal Cooking Light uuris toitumisteadlastelt, kas mullidega jook iseenesest võib olla tervisele kahjulik. 

Gaseeritud vesi võib paljudele tunduda tänu keelt kõditavatele mullikestele tavalisest maitsvam ja rahuldustpakkuvam. Jaapanis tehti selle kohta isegi uuring, kus ühele grupile üleöö söömata ja joomata olnud katsealustele anti esimesena asjana mullivett, teistele tavalist. 

Mullivett saanud tundsid võrreldes teistega end paremini ning kurtsid vähem nälga. Toitumisteadlased on oletanud, et selle taga on asjaolu, et gaseeritud vee mullid tekitab maos täiskõhtu tunde. 

Uurijad mõõtsid maos seedimisel tekkinud elektrilisi impulsse ning tuvastasid, et mullid põhjustasid nii täitumis- kui ka heaolu tunde. Samuti oletatakse, et mullid võtavad sõna otseses mõhus kõhus rohkem ruumi, mis omakorda suurendab täiskõhtunnet. 

Psühholoogiliselt võib inimene eelistada karboniseeritud jooke seetõttu, ent need mõjuvad sama ohutult ergastavalt nagu tšillirikka toidu nautimine.

Mullikesed ärritavad õrnalt limaskesta närviretseptoreid ja loovad kujutelma väga nõrgast valuaistingust. See jätab mulje nagu potentsialaselt ohtlikust ja ehk keelatud, aga siiski turvalisest naudingust. 

Netis leviva kuulujutu kohaselt röövib mullivesi organismist kaltsiumi ja miskipärast just seetõttu tekitab sõltuvust. Toitumisteadlaste sõnul on see pelk müüt. Teatud mullijoogid võivad kaltsiumivaegust süvendada, kuid tavaline gaseeritud vesi pole üks neist.
 

Asi on selles, et kaltsiumi viib kehast välja koolajookides olev fosforhape. Kui koolajookidega väga hoolikalt üle pingutada, tekib kehasse palju fosforhape, mis vajab eemaldumiseks aluselist mineraali. Kaltsium on üks olulisematest mineraalidest, mis kaitseb keha ülihappelisuse eest. Kui vaja, siis ka luude arvelt.

Seega mulliga joogid polegi otseselt kehale kahjulikud, kui nad sisaldavad vaid vett ja veidi orgaanilist maitseainet. Legend on paraku seegi, nagu rikuks mullivesi hambavaapa. Katse käigus tuvastati, et võrreldes tavalise veega on karboniseeritu küll natuke happelisem, ent mõju hambaemailile on sama. Hambad on hädas alles siis, kui tegemist on suhkruse mullijoogiga, edastab Ameerika hambaarstide ühendus

Kui aga mullilembus teeb siiski ainuüksi sõltuvuse asjaolu tõttu muret, saab abi gaasilisuse järkjärgulisest vähendamisest. Näiteks sega meelepärane limonaad kokku mulliveest ja õunamahlast. Iga järgmine päev aga vähenda gaseeritud vee osakaalu tavalise vee arvelt, kuniks jook enam ei kihise.