Toiduuudised

VÕHIKUST HOIDISTAJALE: 8 kõige algsemat tõde, kuidas kodus suve purki panna (4)

Toidutare, 10. august 2019, 14:36
MoositeguFoto: PantherMedia/Scanpix
Meie seas on palju neid, kes on hoidistamispisiku saanud geenidega kaasa ning teavad unepealt, millsed vilju kuidas purki vormistada, kaua peab neid autoklaavima ja milline on parim kaanesulgemise tehnika. See lugu pole neile.

Moosikeetmine võib tunduda algajale hirmutav - kuidas ikkagi keeta, millised marjad kõlbavad ning miks purke tagurpidi keeratakse. Võtame lühidalt hoidistamise kõige algsemad tõed kokku. 

Samal teemal

1. Mida iganes sa tahad purki panna, esimene reegel on puhtus. Puhasta hoidistamisele minevaid vilju nii põhjalikult, kui nende struktuur lubab. Puhasta ka põhjalikult kõik hoidistamise abivahendid, eriti purgid ja nende kaaned! 

Loputa ka maitseained nagu mustsõstralehed ja till - sa ei taha ju liiva- või mullaterasid samuti sisse teha. 

2. Hoidistamiseks sobivad viljad tuleb korjata või hankida edasimüüjatelt hetkel, mil nad on oma küpsuse haripunktis. Nii tagad kõige maitsvama hoidise. Marjad tuleb moosiks teha soovitavalt samal päeval või 12 tunni jooksul, või muidu algab nende roiskumisprotsess ning moos saab sellevõrra nigelam, rääkimata selle halvemast säilimisest. 

Kui marju tuleb enne keetmist veidi kauem säilitada, hoia neid pimedas ja jahedas. Veerohkematele marjadele tasub alla panna niiskuse imamiseks majapidamispaberit. 

3. Mõtle hoolikalt retsept läbi. Sa ei pea jääma ilmtingimata kirjapandu või harjumuspärase juurde. Traditsioonilise suhkrukoguseid võib julgesti vähendada, ka võib magusamale keedisele juurde lisada hapumaid koostisosasid. Hoopis laheda mulje saab, kui lisada moosidele vürtse, nagu kaneeli või vanilli. Proovida tasub ka pipraid nagu näiteks tšillit või rohelist pipart. 

4. Moosikeetmiseks on vaja suuremat roostevabast metallist potti, milles marjad ja suhkru ei ulata üle kahe kolmandiku. Muidu riskid, et keedis pritsib üle. Varu ka soovitavalt plastist kuumakindlad kindad (sest need ei pelga ka vett), purgitangid, paraja suurusega kulp segu tõstmiseks ning õige suurusega lehter selle purki juhatamiseks. 

Veerikkad marjad ei vaja palju vett, see eraldub niigi nende koostisest. Osad moosiprofid ei panegi vett rohkem kui tassikese (2 dl) poti põhja või üldse mitte. Ära mine ka paanikasse, kui keedis kuumana tundub liiga vedel - paljudel viljadel on tugev pektiinisisaldus, mistõttu hangudes muutub moos märksa tahkemaks. 

Sega marju ja suhkrut, kuniks segu muutub piisavalt vedelaks, nii väldid põhjakõrbemist. Parim moosikeetmislusikas on suur ja puust. Riisu moosilt kindlasti ka vahtu, nii pikendad selle säilimist. Parim on seda teha suure vahusõelaga. 

Meie armastame panna nõudepesumasinast võetud puhtad purgid põhi ülespidi praeahju 120 kraadi juurde 20 minutiks või villimiseni "küpsema". Ära keera temeratuuri üle, muidu riskid purgi purunemisega. 

Vees keetmisel aitab purkidele 10 minutist, kaantele aga ühest-kahest minutist. Selle võib asendada ka kaante korraliku pesemise ja sellele järgneva piiritusega ülehõõrumisega. 

6. Ürita villimise ajal purkide suud või sisemust võimalikult vähe puudutada. Siin tulevadki appi spetsiaalsed purgitangid, mille mõnus neid ahjust välja võtta. Võta kaas köögitangidega keemast ja keera puhast riidest rätikut kasutades kinni.

7. Kas purk tuleks keerata kohe pärast villimist tagurpidi? Osad allikad ei soovita seda teha, sets kui kaaned pole seest värvitud, võivad teatud happeiliste hoidiste puhul hakata sisu metalliga regaarima.

Otsest kasu purgi ümberkeeramisest polegi muud kui see, et võid veenduda, et purgikaas peab. 

8. Hoidised tuleks peale valmistamist kiiresti maha jahutada. Väldi aga tuuletõmmet, sest see võib klaasi katki lüüa. Parim jahutaja on purkidele visatud niiske riidest köögikäterätik, mis soodustab soojuse eraldumist.