Kitsejuustu-koorejäätis kirssidega sobib maiustajale, kes hindab põnevaid maitseid ja naudib kitsejuustu omapärast mekki.Foto: Kristiina Hansen
Toiduuudised
20. juuli 2019, 17:55

Maiasmokale meeltmööda! Kitsejuustu-koorejäätis magushapu kirsikastmega

Kes hindab põnevaid maitseid ja naudib kitsejuustu omapärast mekki, sellele on see jäätis ideaalne nagu täpp i-tähe peal. Mandline magushapu kirsikaste täiendab jäätist veelgi. Maitseelamus missugune!

Retsepti järgi saad 2 liitrit jäätist!

Vaja läheb

Jäätis:
600 ml vahukoort
900 ml piima
7 munakollast
250 g suhkrut
1 sl vanillipastat
1 tl soola
250 g pehmet koorikuga kitsejuustu
1 tl sidrunimahla

Kirsikaste:
300 g külmutatud või värskeid kivideta kirsse
150 g suhkrut
0,5 tl mandliekstrakti
suts soola

Keeda kirsikaste

1. Pane kirsid koos suhkruga kastrulisse ja keeda neid u 15 minutit. 2. Lisa keedusele mandliekstrakt ja näpuotsaga soola ning jäta jäätise valmimise ajaks ootele. Foto: Kristiina Hansen

Valmista jäätisepõhi

1. Vala vahukoor ja piim kõrge äärega paksu põhjaga pannile või potti ning aja pliidil aegamisi soojaks. Ära lase keema! Foto: Kristiina Hansen
2. Samal ajal eralda munakollased ja -valged. Vispelda munakollased suhkruga ühtlaseks ja vala madalal tulel juba tuntavalt sooja piima-kooresegu sisse, samal ajal pidevalt segades. Foto: Kristiina Hansen
3. Jätka segamist ja kuumutamist, kuni kooresegu hakkab aeglaselt paksenema. Õige tihedus on kissellisarnane (u 80 kraadi juures). Ära mingil juhul segu keema lase, sest muidu saad munapudru! Foto: Kristiina Hansen
4. Kui õige paksus on käes, võta pott tulelt ja sega sisse vanillipasta ning sool. Foto: Kristiina Hansen
5. Tükelda kitsejuust koos koorikuga üsna jämedalt, sega sidrunimahlaga kergelt läbi ja lisa koore-munasegu hulka. Lase juustul segades veidi sulada. Foto: Kristiina Hansen

Timmi maitsenüansse!

Kui tahad, et kitsejuustu maitse oleks tagasihoidlikum, kurna suuremad juustutükid läbi sõela välja. Mõnusa tuntavalt kitsejuustu mekiga jäätise saad, kui mikserdad segu saumikseriga kergelt läbi, et suuremad juustutükid kenasti lahustuks. Foto: Kristiina Hansen

Jahuta ja valmista jäätis

1. Jahuta jäätisepõhi veevannil täielikult maha ja tõsta siis kile või kaanega kaetult külmkappi. Parima tulemuse saamiseks hoia jäätisepõhja külmkapis 8–15 tundi. Kui oodata ei kannata, võib selle pärast veevannil jahtumist ka kohe kasutusse võtta. Foto: Kristiina Hansen
2. Kurna jahutatud segu läbi sõela ja kalla siis jäätisemasinasse. Külmuta segu masinas, kuni jäätis on piisavalt tahenenud. Serveeri koos kirsikastmega. Foto: Kristiina Hansen

Hea teada! Veel kreemisema jäätise saad, kui asendad osa suhkrust (u 50 g) suhkrusiirupiga. Seda ei pea tingimata poest ostma! Ise siirupi tegemiseks pane potti 2 osa suhkrut ja 1 osa vett ning väike sorts sidrunimahla. Kuumuta segu pidevalt segades kuni 118 kraadini.