Kali LeivakaliFoto: Stanislav Moshkov
Toiduuudised
24. juuni 2019, 15:00

Valmista sel aastal koduõlle asemel hoopis vahva vurtsuga leivakali (1)

Valmista sel aastal koduõlle asemel hoopis vahva vurtsuga leivakali. Väärt tarkusi, kuidas virre mõnusa mekiga ja parajalt tummine saaks, jagab Hardi Ojastu Eesti vabaõhumuuseumist.

Valmista sel aastal koduõlle asemel hoopis vahva vurtsuga leivakali. Väärt tarkusi, kuidas virre mõnusa mekiga ja parajalt tummine saaks, jagab Hardi Ojastu Eesti vabaõhumuuseumist.

Hardi sõnul tehti omal ajal kalja enamasti rukkijahust ja see polnud sugugi selge klaar jook. Tegemist oli pigem toitva ja tummisevõitu hapuka suvise keelekastega. Paks kali võib tunduda harjumatu, kuid juba paar lonksu pühib janu ja peletab pisut kõhutühjustki. Vanasti lisati kaljavirdele vahel ka odralinnaseid, kuid neid pandi vähe ja üksnes maitse pärast. Näiteks venelased pistavad traditsioonilise kalja sisse hoopis piparmünti.

Kui soovid õiget kalja, väldi poepärmi (saiapärmi) kasutamist. See annab kerge kõrvalmeki. Päris õiges kaljas polegi saiapärmi. Jõu annab hoopis juuretis – nagu leivale. Kalja- ja leivajuuretis on aga pisut erinevad.

Edasi lugemiseks: