Rabarberist libatkemali.Foto: Manona Paris
Päevaretsept
11. juuni 2019, 11:32

LIHTNE JA MAITSEV! Rabarberist libatkemali – väga hea kaste grillitud lihale

Tõstan käed ja tunnistan pattu: tkemali on traditsiooniliselt ploomikaste, enamasti alõtšadest. Ent kuna suve esimeses pooles pole neid õigeid hapusid kuskilt saada ja rabarber end aianurgas liiga hästi tunneb, tekkis ketserlik mõte: asendaks ploomid rabarberiga? Välja tuli üsna tore hapu grillikaste, mida just hea jaanipäevaks valmistada.

Koostisosad
500 gr Rabarber
3 tk Sibul
1 spl Jahvatatud koriander 
1 väke pott või kimp Münt 
1 väike pott või kimp Petersell 
1 pott v'i väike kimp Roheline koriander 
0.5 spl Tšillihelbed
2-4 spl Suhkur
2-3 Küüslauguküüs 
Õli
Soola

Valmistamine

 1. Aluseks pruunistasin parajateks tükkideks hakitud sibula koos jahvatatud koriandri ja tšillihelvestega paja põhjas kuldpruuniks .

2. Koorisin ja hakkisin rabarberi ning lisasin koos suhkruga potti. Lisasin ka umbes pool liitrit keevat vett, et segu põhja ei kõrbeks.

3. Hakkisin ürdid ja küüslaugu ning lisasin patta ning asetasin tulele.  

4.  Ajasin paja kenasti keema ning käisin aegajalt jälgimas ja segamas. Rabarber ja sibul haudusid tunni jooksul mõnusalt ühtlaseks massiks.
Nüüd tuleb kindlasti mekkida, kuidas maitsed tunduvad. Kas on vaja juurde soola? Või hoopis suhkrut? 

5. Tkemali sobib ideaalselt erinevate grill-lihadega, eriti mõnus on teda süüa vanakooli šaslõkiga. Kui tahad tkemalit kauem säilitada, villi see desinfitseeritud klaaspurkidesse ja sulge õhukindlalt. Seda võib ka sügavküma asetada.  Külmikus jahekambris säilib kaste suletud nõus umbes nädala. 

Kogusest saab umbes liitri tkemalit.

Soovitusi:

Küüslauku ja tšillt tuleks annustada enda maitse järgi. Natuke peaks neid siiski maitses olema.

Suhkru õige kogus selgub selle kastme puhul maitstes! Magusat võib julgelt juurde panna, kui leem ikkagi tulihapu tundub. 

Sibul traditsioonilises tkemalis ei käi, aga minu meelest tasandab see rabarberi hapusust.

Tkemalit ei pea ilmtingimat lõkkel keetma nagu meie seda tegime, saab ka pliidi peal. Ent lõkkel saab kaste toreda õrna suitsuse meki ning keeb paremini kokku.