Lõuna töölaua ääres.Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
5. juuni 2019, 15:42

MIKS LUMEHELBEKESED PELGAVAD LÕUNAT SÜÜA? Nooremad töötegijad ei tihka söömaajaks aega maha võtta (3)

Millenniumlased ehk töötajad vanuses 18-35 on varasemate põlvkondadega võreldes rohkem mures oma lõunapauside pärast ning kipuvad seetõttu tegema rohkem halbu valikud, nagu lõuna vahelejätmine või manustama kiiresti ebakvaliteetseid kaloreid, näitab uus uuring. 

Ameerika salvrätikutootja Tork tegi uuringu, mille kohaselt ohustavad just nooremaid töötajad puudulikust lõunapausist tulenevad terviseprobleemid. Lõunat peetakse millekski, kus tuleb süüa hästi kiiresti või mille võiks üldse vahele jätta. Samasugust vaatenurka jagasid ka millenniumlastest ülemused, vahendab Food&Wine.

Uuring näitas, et võrreldes vanemate kolleegidega on millenniumlased enam kui kolm korda kindlamad selles, et lõunapausid jätavad neist halva mulje. Samas isu nagu oleks - 44 protsenti küsitletud millenniumlastest vastas jaatavalt küsimusele, kas nad ootavad pikisilmi iga päev oma lõunapausi . 

Seega millenniumlased sooviksid väga saada paremat, tervislikumat ja rahulduspakkuvamat lõunapausi, ent ei julge seda endale lubada. Paradoksaalselt on ka paljude millenniumlastest ülemuste meelest lõunapausid midagi sellist, mis segavad tööle pühendumist.

Varasemad generatsioonid, eriti beebibuumerid aga suhtuvad lõunapausi hoopis tervislikumalt - see on osa elust ning seda peab nautima. Millenniumlased aga pelgavad, et lõunapause tähtsustades kaotavad nad mingi osa oma eelistest tööturul, üritas uuring põhjendusi leida. 

Millenniumlased on seetõttu altimad veetma oma lõunapausi arvuti taga, tarbides ebakvaliteeseid kiirtoidust saadavaid kaloreid. Vanemad generatsioonid seevastu jalutavad majast välja või naudivad kodust kaasatoodud kvaliteetset einet. 

Ameerikas on seetõttu alustatud liikumine, mille eesmärk on lõunapausid uuesti au sisse tõsta. Eesmärk oleks, et inimene suhtuks lõunasse teadlikult, et see on vajalik keha ja vaimu eest hoolitsemiseks. Eesmärk on, et inimene sööks lõunal midagi head ja rahuldustpakkuvat, isegi kui see leiab aset tema töölaua ääres. Peaasi on elust ning einest saadavad rõõm ja rahuolu.