Toiduuudised

Personaaltreener julgustab: sealiha õigesti süües saab kaalu langetada (5)

Toidutare, 24. mai 2019, 11:36
TRX treening Reval spordiklubis. Treener Siim KelnerFoto: Mari Luud
Personaaltreener Siim Kelner leiab, et kui sealiha maitseb, ei pea sellest tervise nime ilmtingimata loobuma - vaja on teha teadlikke valikid, millisel kujul sealiha tarbida. Lisaks avaldab ta huvitavaid fakte sealihast

1. Eestimaalased söövad kõige enam just sealiha ja on lihasöömise osas Euroopas eesrinnas.

Mis on maailmas kõige populaarsem liha? Õige vastus – sealiha. Ka eestimaalased on alati olnud suured lihaarmastajad – Statistikaameti andmete järgi tarbitakse inimese kohta keskmiselt ühtekokku ligi 75 kilogrammi lihatooteid aastas. Enam kui pool Eestis tarbitavast lihast on sealiha: mullu söödi üle 40 kg sealiha, 25 kg linnuliha ja 9,6 kg veiseliha inimese kohta.

Eestimaalastega võrreldes süüakse Euroopa Liidus keskmiselt liha 10 kg inimese kohta vähem.

2. Sealiha süües on võimalik kaalu langetada

Liha söömine võib olla kaalulangetajale oluline. Loomsed rasvad aitavad hoida täiskõhutunnet, mis on dieedipidajale ülioluline. Kuigi linnuliha peetakse kõige väiksema rasvasisaldusega lihaks, siis tegelikult on taine sea- ja linnuliha oma rasvasisalduse poolest täiesti võrreldavad. Sealiha kasuks räägib aga, et see sisaldab enam valku, tsinki ja magneesiumi.

Tegelikult on täiesti võimalik kaotada kaalu ja süüa samal ajal näiteks peekonit või ahjupraadi. Oluline on toituda tasakaalukalt - prae puhul tuleks järgida taldrikureeglit, mis ütleb, et poole taldrikutäiest peaksid moodustama köögiviljad; veerandi taldrikust liha või kala ning veerandi riis, kartul või makaronid. Lisaks tuleks valida sealihatükk, mis oleks võimalikult taine. Seapekki süües ei salene ilmselt keegi.

3. Sealiha sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet

Sealiha sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet, mida organism ise ei tooda ning mis on inimesele sobivas vahekorras. Liha koostisosadest moodustavad valgud kuni 20%, suur osa on vett (70–75%), lisaks rasvu ning olulisi vitamiine ja mineraalaineid.

Näiteks sisaldavad liha ja lihatooted enamasti B6- ja B12-vitamiini (rasvasemad ka A-vitamiini) samuti tsinki ja seleeni. Tasub teada ka seda, et taine sealiha on üheks parimaks rauaallikaks – ühest portsjonist (150 g) saab 6 mg rauda.

4. Sealiha söömine võib aidata parandada füüsilist võimekust

Liha tarbimine ei ole kasulik ainult lihasmassi säilitamiseks, vaid võib parandada ka lihasfunktsiooni ja füüsilist jõudlust. Lisaks sellele, et sealiha sisaldab rikkalikult kvaliteetseid valke, sisaldab see erinevaid kehale kasulikke toitaineid, mis on soodsad lihaskonnale.

Nende hulka kuuluvad tauriin, kreatiin ja karnosiin. Tauriin on aminohape, millel on mitmeid tervisele kasulikke eeliseid, näiteks aitab see parandada füüsilist võimekust. Ka kreatiin parandab sportlikku sooritusvõimet: tõstab maksimaal- ja kiirusjõudu ning jõuvastupidavust. Näiteks mitmed uuringud on näidanud, et taimetoitlastel on kreatiini sisaldus veres märkimisväärselt madalam, kui neil, kes söövad ka liha. Karnosiin omakorda aitab vähendada väsimust ja parandada füüsilist võimekust.

Siim Kelner on Rakvere lihatööstuse saadik.