Mõnel inimesel aitab näts vähendada näksimisisu. Foto: Vida Press
Toiduuudised
10. juuli 2020, 07:00

NÄKSIMISISU PIINAB? Kaalust alla võtta aitab see väike tuntud abiline!

Kui soovid kaalust alla võtta, on olulised ka väiksed muudatused. Mõnele inimesele võib olla abi nätsu närimisest – eriti neile, kel on pidurdamatu näksimisisu, tung hilisõhtul süüa või vastupandamatu magusahimu.

Siiski peab arvestama, et närimiskumm pole mingi maagiline vahend, mis aitab kaalust alla võtta: selle närimine ei põleta märkimisväärselt kaloreid ega tee olematuks rammusat einet, mida just nautisid, kirjutab CNN.

Näts võib mõjuda kaalulangetamisele soodsalt muul moel.  Osa inimestest tahab pärast lõuna- ja õhtusööki kindlasti midagi magusat ja kui nad valivad nätsu, aitab see ehk millestki rammusast loobuda, näiteks jäätisest või koogist. Millegi magusa närimine võib anda ka kehale signaali, et kõht on täis.

Osadel aga aitab nätsu närimine vaigistada näksimisisu toidukordade vahel.

Foto: Pexels

Kas näts vähendab söögiisu?

Uuringute tulemused on risti vastupidised: kui  üks uuring ütleb, et see vähendab söögiisu, siis teise uuringu järgi ei mõjuta see söögiisu kuidagi. Näiteks ühes uuringus leiti, et regulaarne nätsunärimine kaheksa nädala jooksul ei aidanud ülekaalulisi ja rasvunuid mitte kuidagi.

Mis sellest järeldada? Näts võib mõjuda igale inimesele erinevalt ja see sõltub ka söömisharjumustest.

Foto: Freeimades / Peter H

Nätsust võib abi olla näiteks siis, kui töötad kodus ja leiad end pidevalt külmkapi vahet sõelumas või kui töö juures on külmkapp ahvatlevaid näkse täis. Kui paned nätsu suhu, hoiab see lõuad tegevuses ja võimalik, et sööd vähem ega himusta ka šokolaadi kolleegi laualt.

Kuid näts ei asenda väga hästi pärastlõunast vahepala, eriti kui lõunasöögist on möödunud juba tükk aega. Näts ei anna vajalikku lisaenergiat, mida saad ehk tükikesest juustust, puuviljadest, mandlitest või jogurtist.

Foto: Freeimages / Marinela Prodan

Nätsu valides arvesta:

1.  Vali suhkuvaba näts

Suhkruvabas nätsus on vähem kaloreid ja see on kasulikum ka hammastele.

2.  Ära söö üle 5–6 tüki nätsu päevas

Kui süüa liiga palju, võivad nätsus sisalduvad ained tekitada kõhulahtisust.

Kindlasti pole vaja kogu päev mäluda! Nätsu võiks närida hommikul, pärast lõunasööki, võib-olla ka enne ja pärast õhtusööki.

Foto: Freeimages / Jeff Brieb

3. Kanna nätsu kaasas taskus või kotis

Siis on sul see käepärast, kui nälg näpistab.

4. Kui sulle näts ei meeldi, siis pole mingit põhjust hakata seda närima

Nälja vaigistamiseks võid võtta ka kohvi, kuhu on lisatud pisut suhkrut, või killukese šokolaadi. Need annavad kehale signaali, et söögikord on lõppenud. Need võivad tekitada  küllastustunnet paremini kui näts.