Alusel mikser.Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
24. aprill 2019, 13:38

7 VAJALIKKU ABILIST KÖÖGIS! Kas sul on need olemas, et hästi süüa teha?

Ikka on tore teada, mis proffide meelest peaks ühes hästivarustatud koduköögis olema, et pere ning sõpru gurmeenaudingutega üllatada.

Portaali Food&Wine toimetajad koostasid alljärgneva nimekirja enda eelistuste põhjal, ilma milleta nemad hakkama ei saa. Toidutare nagu ikka vaagis, kas need ka Eesti kööki sobiksid. 

Alusel mikser 

Alusel mikser Foto: PantherMedia/Scanpix

Kõik kogenumad kokkajad tunnistavad - kui on vähegi ruumi, siis on alusel mikser üks väärt abimees. Segab kokku kõik tainad ja beseed ning kastmed. Võimas ja töökindel. Kõige paremaks hinnatakse firmadest KitchenAidi, millel on aga kaks miinust - krõbe hind ning see, et vajab palju ruumi. Kel aga selline misker olemas ei jõua ära kiita. 

Kohviveski  

Kohviveski Foto: PantherMedia/Scanpix

Mida lihtsam, seda parem. Vanakooli ühe nupuvajutusega veski teeb selle töö kõige paremini ära. Värskeltjahvatatud kohvil on hoopis teine mekk. Hea on omada kahte veskit - üks kohvi jaoks, teine vürtside tarbeks. Tasub ka meeles pidada head nippi, kuidas veskit puhastada - peenesta veidi riisi, see korjab kõik lõhnad ja maitsed endasse.

Kolm head kokanuga 

Väga head kokanoad. Foto: PantherMedia/Scanpix

Hea nuga on superterav, kerge ja soovitavalt puust pidemega. Hea nuga ei haki iseenesest, aga teeb selle töö väga mõnusaks ja mugavaks. Vali nuge sama hoolikalt nagu omal ajal korterit või köögimööblit. Kuluta pigem natuke rohkem kui vähem - sa kiidad end hiljem selle eest. Kui sul on suvekodu, soeta nuge mitu - sa tahad kõikjal head hakkijat omada. Hea on omada vähemalt kolme nuga - ühte pisemateks töödeks, teist suuremateks, üht saehammastega pehmete pindade nagu sai ja leib sujuvaks töötlemiseks. 

Korralik ja vastupidav ahjupann 

Ahjupann Foto: Dzinnik Darius

Sul on vaja head kõrgete äärtega kandilist panni, mis kannatab välja võimalikult kõrget kuumust, niiet sellega saab pliidi peal pruunistada ning ahjus hautada. Hea, kui vormiga tuleks kaasa ka praesõrestik, mis lubab liha ühtlasemalt küpsetada ja kastet koguda. Parim variant on roostevabast terasest, korralike käepidemetega. Klaasi ja keraamika vastu räägib see, et neid ei saa kasutada pliidi peal. Sellises ahjuvormis saab valmistada näiteks suurt praadi, küpsetada tervet kana, valmistada ahjujuurikaid, lasanjet või hoopis erinevaid magusaid küpsetisi. 

Blender 

Blenderid ja nuimikser. Foto: PantherMedia/Scanpix

Vajalik smuutide, pestode ja kastmepõhjade valmistamiseks.Maailmas kiidetakse Vitamixi belndereid, ent ka teised pole pahad. Toidutare on rõõmuga kasutanud erinevaid Brauni saumikserite osasid, millega saab teha nii beebitoitu, pestot kui ka püreesuppi. Mahumakas komplektis on ka veel väike köögikombaini lisa, millega saab teha riivsalateid ja õhukesi viile. 

Pannid-kastrulid  

Pannid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Väga palju pole panne vaja, lohutavad ameeriklased, kõigest viiega saab hakkama: ahjukindel 26-cm paksema põhjaga praepann, samasuur nakkumatu pinnaga kerge praepann, kaks väiksemat kastmekastruli, umbes viieliitrine keedupott. Toidutare lisab siia, et pea meeles - nakkumatu pinnaga pannide eluiga ongi lühike, ulatudes aasta-paari piirimaile. Meie lisaks ahjukindla panni asemel malmpanni, millega saab liha praadides väga häid tulemusi. 

Malmist haudepott  

Malmist haudepott Foto: PantherMedia/Scanpix

Kus valmivad parimad kapsad? Liha haudub kõige mahlasemaks? Kus saab teha muhedaima supikese või guljaši?  Ikka raskes korralikus rauast haudepotis, mis ei karda kõkse, mükse ega äkilist kuumust.