Toiduuudised

RAHA NAPIB? Kuidas süüa pingelise eelarve tingimustes nagu senjöör (2)

Toidutare, 26. märts 2019, 11:45
 PantherMedia/Scanpix
Elu pole teadagi meelakkumine ning enne palgapäeva saabuvad paljude kaasmaalaste kööki rasked ajad. Ent süüa tahaks ikka hästi, tervislikult ja isegi sõpru külla kutsuda (sest välja sööma minekuks raha pole) Vaata meie nippe, kuidas närutamispäevadest hoolimata katta vau-efektiga laud!

Väljanägemine

Enne kui üldse hakkad oma pisukese rahakogusega kohalikule turule pead valutama minema, vaata üle oma kodu. Niisiis, sul on tulemas sõbrad külla?  Sugulased ka? Või lihtsalt tahaks endale midagi ilusat lubada? Korral pole kullakatet - löö kodu läikima ja pane asjad ära. Kata laud linikute, parima serviisi ja küünaldega. Sul pole laualina? Selleks kõlbab isegi kenam õhuke sall! Isegi kui serveerid praetud kapsast (mis muideks võib olla vägagi šikk-modern roog), mõjub see nagu kõige peenemas ja kallimas restos. Iga asi maitseb paremini ja uhkemalt kui seda kenalt serveerida.

Eelista tugevaid puhtaid maitseid

Itaalia köök on kitsikuses vaevlejale nagu kingitus. Tomatipastast, küüslaugust ja teelusikatäiest oreganost saab luua imesid. Serveerides selle koos pasta ning pisukese riivjuustuga on võrratu romantiline eine valmis. Hea idee on asendada pasta tatraga, mis on veelgi rahakoti- ja taljesõbralikum. Ka Itaalia kokad Tallinnas on tunnistanud, et tatar on üks hea asi. 

Spagetid tomati ja basiilikuga

Pasta arrabiata tšilliga 

Tatar lõbunaise kastme kaisus 

Taimne toit päästab rahakoti

Liha on siiski pigem kallis. Kapsast saab teha imelisi roogi, alates salatitest kuni hautisteni. Liha võib muidugi ka panna, aga vaid kübekese, maitseks - nagu meie kapsalasanje puhul (soovitame!). Üks isuäratavamaid roogasid on ahjus audunud ja üritide ning küüslauguga kaunistatud köögiviljad nagu kartulid, porgandid ja pastinaagid. Ava juurde pudel odavamat punast veini ning vau-efekt on saavutatud.

Ahjujuurikad küüslauguga 

Gluteeni- ja laktoosivaba kapsalasanje 

Täidetud paprikad ja tomatid 

 

Serveeri veini karahvinist

Enamus inimesi ei arva veinist mitte midagi, kui nad ei saa pudelit imetleda. Pole seda siis neile vaja pakkuda, kui hetkel käib eelarve üle vaid kohaliku odavmarkekti alumisest riiulist. Ka mõjub paljudele veinidele karahvini kallamine hästi, õhuga kokkupuutudes maitseomadused paranevad. 

Üldse võid alkoholi ära unustada, kui sul on käepärast näiteks vahtra- või kasemahla! See on praegusel kevadisel ajal eriliselt peen jook!

Ära pelga subprodukte

Kui ikka lihakraamita ei saa, sea sammud turul leti juurde, kus müüakse seakeeli, kanapugusid, südameid, maksa ja muud sarnast. Meil Toidutares on mitmeid retsepte, kuidas neist teha imelisi hõrgutisi. Võrreldes fileega on aga subproduktide hinnad mitu korda madalamad. 

Köögiviljasalat seakeelega 

Süda tomatikastmes 

Urve kanapugude retsept (võistlusretsept)

Lõpeta alati söömaeg väikese magusa ampsuga

Tippkokad ütlevad, et see annab gurmeekogemusel selle õige täpi i otsa. Magus ampsuke lõpus viib ajule signaali, et nüüd n naudingud saanud tipu ning käes on küllastumise aeg. Magus ei pea üldse olema midagi erilist ja peent - ka lihtne plaadikook ajab kenasti asja ära, kui see serveerida mõnusa tulise kohvi või teega. 

Õuna-ricotta-purukook 

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee