Albert Franch Foto: Hispaania suursaatkond
Toiduuudised
18. märts 2019, 07:17

Hispaania ja Eesti tippkokad pakuvad nullkulu õhtusööki

21. märtsil  leiab iberomaeerika riikide kultuurifestivali Iberofest raames aset ainulaadne õhtusöök, mis valmib vastutustundliku tarbimise ja nullkulu põhimõtteid järgides. 

Menüü põhiautor on Albert Franch Sunyer Hispaaniast teeb sel õhtul koostööd Peeter Piheli ning restoranide Nolla (Helsinki) ja Ö (Tallinn) meeskondadega. Alberti hispaania juurtest inspireeritud toidu valmistamisel kasutatakse parimat Eestist pärit kohalikku toorainet, mida käsitletakse säästlikult ning austavalt, järgides nii koostisosade hankimisel kui ka roogade valmistamisel ja serveerimisel teadlikult rohelist nullkulu mõtteviisi, teatas Hispaania suursaatkond Eestis. Õhtusöök leiab aset restoranis Ö.

 Barcelonast pärit Albert Franch Sunyer on töötanud mitmes Michelini tärniga restoranis. Hetkel resideerib ta Helsinkis, kus on töötanud mitmes Soome pealinna mainekaimas restoranis nagu Chez Dominique, Olo ja 2017. aastal Helsinki aasta restoraniks valitud Grön. Ta on üks restorani Nolla asutajatest, mis on esimene nullkulu põhimõtted järgiv fine-dining restoran mitte ainult Soomes, vaid Põhjamaades üldse.

Restorani loomise idee tekkis meelehärmist, mida põhjustas restoranimaailmas valitsev raiskav suhtumine. Nolla pakub oma külastajatele toiduelamusi, mis on valminud jäätmeid tekitamata, parimast kohalikust mahetoorainest. Albert eelistab alati väiketootjatelt pärit kohalikku ja hooajalist toorainet, mida soetatakse pakendivabalt.

Peeter Pihel on siinmail üks tuntumaid nullkulu põhimõtete pooldajaid. Olles sündinud ja kasvanud saarel, lähtub Peeter oma töös paljuski oma juurtest. „Kui toorainet napib, tuleb olla loominguline,“ tavatseb ta öelda. Ja see on tal hästi õnnestunud! Olles Pädaste mõisa restorani Alexander peakokana mitmel korral pälvinud Eesti parima restorani tiitli, asus ta mitmeks aastaks tööle Rootsi parima restorani Fäviken Magasineti peakoka parema käena.

Praegu toimetab ta Tallinnas Kotzebue Bakery & Charcuterie omanikuna. Tema jaoks on nullkulu järgimine toidu valmistamisel austusavaldus väiketootjatele, kelle hoole ja armastusega kasvatatud kohalikku toorainet tuleb kasutada lugupidavalt ja vastutustundliku tarbimise põhimõtteid järgides.

Õhtusöök on osa iberoameerika riikide kultuurifestivali Iberofest programmist. Iberofesti algatas 2014. aastal Hispaania suursaatkond eesmärgiga tutvustada Eestis Hispaania ja teiste iberoameerika riikide kultuuri. Eestis veel vähetuntud mõiste iberoameerika hõlmab hispaania-ja portugalikeelseid riike Euroopas ning Lõuna- ja Kesk-Ameerikas. Terve märtskuu kestva festivali kavasse kuulub üle 50 erineva sündmuse. Kogu kavaga saab tutvuda www.iberofest.ee.