Foto: Jüri Seljamaa
Laktoosivabad toidud
5. veebruar 2018, 05:57

Veisekeel estragonikastmes

Keedetud keel on teada-tuntud delikatess. Seda võib lõigata nii võileivale, tükeldada salati sisse, ent ka niisama maiustada. Estragoniga maitsestatud kaste annab keedetud keelele mõnusa nüansi ja sedasi saad sobiliku eelroa õhtusöögi- või peolauale.

Kogus: neljale

Koostisosad
1 tk Veisekeel
KEEDULEEM
Sool
Terapipar
Loorberileht
1 tk Porgand
Petersellivars
1 tk Sibul
2 tk Küüslauguküüs
KASTE
1 punt Estragon
1 tk Munakollane
1 tk Muna
1 spl Valgeveiniäädikas
Sool
Must pipar
0.5 tl Suhkur
2 dl Külmpress oliiviõli

Valmistamine

1. Pane veisekeel külma veega keema, nii et vesi ulatuks korralikult üle keele. Kasuta suuremat potti, kuhu mahuks mõne väiksema poti kaas vajutuseks, sest keel kipub keedes puljongi pinnale tõusma.

2. Kui vaht korjatud, lisa maitseained. Keeduleem võiks olla veidi soolasem kui tavaline supipuljong. Tükelda hulka porgand. Lõika sibul ja küüslauk koos koortega pooleks, lisa leemele. Keeda madalal kuumusel 1,5–2 tundi, olenevalt keele suurusest.

3. Seejärel tõsta keel leemest välja ning lase veidi jahtuda. Eemalda pinnalt kelmed ja lase täiesti jahtuda.

4. Kastmeks haki estragon peeneks ja purusta saumikseriga. Lisa ülejäänud ained ning püreesta segu ühtlaseks. Maitsesta soola ja suhkruga ning aja läbi sõela, et eemaldada estragonitükid. Lõika keel viiludeks ning serveeri kastmega.

HEA TEADA!

Kui soovid teha estragonimajoneesi, püreeri esmalt estragon ja siis lisa õli. Lase segul pisut tõmmata ning aja läbi sõela. Seejärel pane muna koos ülejäänud ainetega kannu ning mikserda veidi vahule. Lisa peene nirena estragoniõli, samal ajal edasi vahustades, kuni saad paraja konsistentsiga majoneesi.