Pärmitainas pirukateleFoto: Seljamaa Fotostuudio
Taimetoidu retseptid
24. veebruar 2014, 04:27

Pärmitainas pirukatele

Klassikaline pärmitainas sobib hästi nii magusate kui ka soolaste täidistega, kõige paremini aga just klassikaliste porgandi-riisi-, kapsa- või lihatäidistega. Kogus orienteeruvalt 12 väiksele pirukale.

Koostisosad
25 g Pärm
2.5 dl Piim
2 tl Suhkur
0.5 tl Sool
50 g Või
6.2 dl Nisujahu

Valmistamine

1. Kuumuta piim käesoojaks ja sega sellesse pärm ja suhkur. Pärmseened on tillukesed elusolendid, kes armastavad soojust ja toitu, seepärast ära surma neid kuumema kui 50-kraadise vedelikuga, toiduks paku aga suhkrut. Liigne suhkur pole siiski hea, seetõttu magusta tainast kerkimise lõppfaasis või hoopis magusate täidistega.

Õnnestunud elutingimuste korral kergitab pärm taina kohevaks, ebaõnnestumise korral jääb see ebameeldiva pärmise maitsega või kerkib halvasti.

2. Sulata rasvaine ja lahusta selles sool.

3. Vispelda või mikserda pärmise piima hulka pool jahukogusest. Kui soovid olla pärmi elutegevuses kindel, jäta vedel tainas mõneks ajaks sooja kohta kerkima. Sellist moodust nimetatakse eelkergituseks.

4. Ära liialda jahuga – tainas võiks olla pigem vedelam, ent hästi hoolega sõtkutud. Soe tainas ja hoogne segamine loob keskkonna, mis hoiab pärmseentest eralduvat süsihappegaasi hästi kinni. Seetõttu tainas kerkibki topeltsuureks nii toasoojas kui ka ahjukuumuses. Õnnestunud tainas venib hästi, vähemalt 15 sentimeetrit.

5. Sõtku tainast intensiivselt vähemalt 5 minutit, kuni see lööb tainalaua ja käte küljest lahti ning on lihtsalt vormitav.

6. Lisa rasvaine ja teine osa jahust, sõtku tainas ühtlaseks. Aseta soojust hoidvasse nõusse ja pane peale puhas köögirätik või potikaas. Lase kerkida topeltsuureks. Sõtku tainas uuesti läbi, vormi pirukateks ja lase enne küpsetamist kindlasti veel 5 minutit kerkida.