Vene köök

Pelmeenid ja vareenikud 

Kostja Tšõbulevski, 10. detsember 2013 01:03
Pelmeenid ja vareenikudFoto: Mark Raidpere

Koostisosad
8 dl Nisujahu
1 tk Muna
1.25 dl Külm vesi
1.25 dl Külm piim
3 sl Õli
Sool
Suhkur
PELMEENITÄIDIS
400 g Veisehakkliha
400 g Seahakkliha
5 tk Sibul (hakitud)
2 küünt Küüslauk (hakitud)
Sool
Must pipar
VAREENIKUTÄIDIS
600 g Kartulipüree
2 tk Praetud sibul
SERVEERIMISEKS
Või
Hapukoor
Roheline sibul

Valmistamine

1. Sõelu jahu tööpinnale kuhja. Tee kuhja keskele auk ja pane sinna muna. Sõrmitse jahu ja muna, lisades vett ja piima, ja siis ka ülejäänud ained. Sõtku kõik hoolsasti läbi, lõpuks peab tainas käte küljest lahti

lööma ning jääma elastseks nagu soe plastiliin. Jäta seisma vähemalt 40 minutiks.

3. Sõelu tööpinnale jahu. Rulli tainas õhukeseks. Lõika keskmise suurusega tassi abil tainast ümmargused rattad. Pea silmas, et jahune pool jääks väljapoole ning kleepuvam sisse, nõnda seisab pelmeen paremini

koos. Aseta iga tainaratta keskele paras kogus täidist, niisuta tainaratta servad õrnalt veega, kasutades sõrmeotsa. Suru servad hoolikalt kinni, nii et tekib poolkuukujuline vorm. Painuta “kuu” tipud kokku, viimistle ümaraks. Kontrolli, et servad oleksid hästi kinni näpistatud!

4. Aja suures potis vesi keema, sinna võid lisada ka loorberit, terapipart ja soola. Üldiselt peaks pelmeenid-vareenikud olema valmis, kui nad pinnale kerkivad, kuid vaata kella ka. Pelmeenid keevad 10–15 minutit, vareenikud 5–10 minutit, kuna nende täidis ei ole toores. Serveeri hapukoore ja hakitud rohelise sibulaga. Võid peale riivida ka külma võid.