Skandinaavia köök

Luutsinapäeva safranisaiad 

Mari-Liis Ilover, 9. detsember 2013, 03:48
SafranisaiadFoto: Mari-Liis Ilover
13. detsembril tähistatakse Põhjamaades, Eesti rannarootsi aladel ja ka Itaalias luutsinapäeva. Sel päeval koristatakse ja kaunistatakse saabuvate pühade puhul kodu. Linnades ja külades korraldatakse rongkäike,
mille ees kõnnib valges kleidis tütarlaps Lucia, peas küünaldega ehitud kroon. Üks valgusele pühendatud päev jõuluplaanide tegemiseks kulub meilegi pimedas detsembris ära, eks ole! Ja tehkem siis tuba saialõhnaliseks, sest luutsinapäeva traditsiooniliseks küpsetiseks on just needsamad safranisaiad. Kogus 20 tükki.

Koostisosad
500 g Nisujahu
25 g Presspärm
0.5 g Safran
1 tk Muna
0.5 tl Sool
50 g Suhkur
3 dl Piim
100 g Pehme või
Muna (määrimiseks)
Rosinad (kaunistamiseks)

Valmistamine

1. Lahusta pärm koos safraniga toasoojas piimas. Lisa lahtiklopitud muna, sool, suhkur ja piim ning sõtku tainaks. Sõtkumise lõpupoole lisa pehme või. Lase tainal soojas kohas kaetult kerkida 1 tund.

2. Vormi siis kerkinud tainast 1 cm läbimõõduga 20 cm pikkused kangid. Neist vormi tavalisi või erikujulisi saiu. Kaunista rosinatega. Lase saiadel plaadil rätiku all 30 minutit kerkida.

3. Määri munaga, küpseta 220kraadises ahjus 10–15 minutit.