Foto: Eva Palu
Retseptid
1. veebruar 2012, 22:00

Võta aega!

Kiirelt valmivad toidud on omal kohal tööpäevaõhtul, mil tühi kõht kisendab söögi järele. Muul ajal võluvad mind road, mis vajavad tunde ja päevi. Pikk valmistusaeg, pühendumine, ootamine – kõik see tekitab tunde, et tavalisest päevast on saanud eriline.

Seakülg on mõnus lihatükk. Läbikasvanud liha muutub madalal temperatuuril pikalt haududes tõeliseks hõrgutiseks, nii pehmeks-pehmeks, et piisab vaid korraks kahvliga vajutada, kui liha juba laguneb väiksemateks paladeks. Rasvasemad vahekihid hoiavad suutäie eriti mahlasena. Parimate sea küljetükkide järele tuleb minna turule.

Pikalt haudunud ja veidi vajutust saanud seakülg 

Pardi-confit sai Prantsusmaal alguse sellest, et pardiliha oli vaja kuidagi söömiskõlblikuna säilitada. Lahenduseks oli pardirasv, mille sees part pikka aega säilis. Boonusena avastati, et selline liha maitseb erakordselt hästi. Ohtrast rasvast ei tohiks ennast lasta häirida, sest seda saab pärast kasutada ahjujuurikate valmistamisel.

Pardi-confit punase kapsa padjal

Väga pikalt ahjus küpsenud seakoot on kui tõeline kompliment lihasõpradele. Liha saab niimoodi hästi pehmeks ning ürdid lisavad meeldiva maalähedase maitse.

Ürdine seakoot

Hästi lihtne, kuid veidi teistmoodi moodus meie rahvusmugulat valmistada. Kes soovib eriti rikkalikke kartuleid, võib natuke enne ahjust väljavõtmist lisada riivitud juustu.

Koores haudunud muskaadised kartulid

Seda Prantsuse klassikut on ülistatud ja kiidetud ning isegi multifilmistaariks tehtud. Vaadates ratatouille’ koostisosi, pole siin midagi erilist. Imetabaseks muudab toidu aga see, et aedvilju ei visata korraga ühte patta, vaid praetakse eelnevalt eraldi läbi ja laotakse siis kihiti potti.

Staarhautis ratatouille

Terriin on Prantsuse köögist pärit toit, mis valmib spetsiaalses terriinivormis veevannis kuumutades. Kui eraldi nõu pole, siis sobib edukalt ka keeksivorm, millel kaaneks foolium.

Terriin kanamaksa ja seahakklihaga