Foto: Ülle Viska
Retseptid
16. aprill 2008, 21:00

Terve kana küpsetamine ja tükeldamine

Kõige kindlam viis saada täpselt oma maitse-eelistustele vastav praad on osta terve jahutatud kana, maitsestada see kas lihtsalt soola-pipraga või mõne valmis maitseseguga ning panna küpsetuskotiga ahju.

Küpsetuskott vabastab toidutegija kana vormisidumisest, aga ka kuivamise ärahoidmiseks nii vajalikust, kuid üsnagi tülikast praeleemega ülevalamisest vähemalt iga veerand tunni tagant.

Lahjema prae soovija võib pärast linnu jalgade kinnitamist terava noaga ristisuunas küljest ära lõigata broileri “saba” ehk rasvanäärme.

Veel enne maitsestamist tasub aga eemaldada sooviluu, mis hõlbustab oluliselt valmisprae rinnaliha lahtilõikamist. Selleks pane lind lauale püsti, tõmba nahk kaelaava juurest kaugele tagasi üle tiibade. Leia rinnapoolelt sõrmedega kompides üles V-kujuline harkluu ning lõika see väikese terava noaga ettevaatlikult lahti, surudes nuga liha sisse nii vähe kui võimalik. Harkluu ülemised otsad kinnituvad tiivaliigeste juures rinnaluu külge; lõika või murra luu sealt lahti ja võta välja. Tõmba nahk oma kohale tagasi.

1 keskmine broiler

Marinaad:

3 sl sojakastet

2 sl pruuni suhkrut

1 tl sidrunipipart

3 sl õli

Lisandiks:

1 suure porru hele osa

Sega maitseained omavahel. Tõmba nahk linnu koibade ja rinna küljest ettevaatlikult lahti ning nirista marinaadi naha alla igale poole, kuhu ligi pääsed. Määri lind ülejäänud marinaadiga tervenisti sisse. Seo linnu jalad tugeva puuvillase niidiga kõhuava juurde kokku Aseta lind selili küpsetuskotti ning lisa sinna porrurõngaid, millele oled pritsinud veidi vett, et tekitada kotis prae mahlasena hoidmiseks vajalikku niiskust. Sule kott ja aseta ahjupannile, lõika keskele kääridega väike pilu. Aseta pann maksimaalselt kuumaks lastud ahju põrandale, et küpsemisprotsess käivituks võimalikult pea. Kui praad juba ägedalt säriseb, tõsta pann ahju alaossa paigutatud restile ning küpseta 150° juures veel vähemalt tund aega. Tee küpsuse kontrollimiseks torkeproov. Praad on valmis, kui puust šašlõkivardaga läbi koti kintsu ja kere ühenduskohta torgatud avast tuleb täiesti selget vedelikku. Roosakas ja sogane vedelik tähendab, et liha vajab veel vähemalt 20 minuti pikkust küpsemist. Tõsta valmis kana töölauale, kata tihedalt fooliumiga ning lase enne lahtilõikamist 10–15 minutit jahtuda.

KANAPRAE TÜKELDAMINE

Igasuguse prae tükeldamine nõuab head nuga ja suurt lõikelauda. Profid peavad kanaprae lahtilõikamisel parimaks nuga, mille painduv tera on kogu pikkuses mitte rohkem kui 3 cm lai ning aheneb alles tipu juures; tera pikkuseks olgu 15–20 cm.

Noa juurde kuulub sama pikk kahe haruga praekahvel, mis keerukamate toimingute puhul aitab töödeldavat tükki paigal hoida.

1. Igasugust praadi tasub enne lahtilõikamist hoida lõikelaual (jahtumise ärahoidmiseks fooliumiga kaetult) vähemalt 15 minutit või isegi kauem. Nii liigub lihamahl kudedesse ega voola lõikamisel välja, lihaskiud aga lõõgastuvad, muutes tükeldamise oluliselt kergemaks. Samuti jahtub praad mõnevõrra, nii et liigne kuumus ei ohusta enam lõikaja käsi. Esimesena eemalda kere küljest koib.

2. Eemalda ka sama kerepoole tiib. Kui oled harkluu enne küpsetamist välja võtnud, võid nüüd lõigata rinnaliha ühelt poolt viiludeks. Korda kõike linnu teisel küljel. Kui harkluu on välja võtmata, eralda tavalisel viisil mõlema poole tiivad ja koivad. Poolita rinnaosa tugevate kääridega rinnakuluu kõrvalt ja tõmba fileepooled kordamööda sõrmedega luu pealt ära. Serveeri need tervelt või lõika viiludeks.

3. Lõpuks poolita koivad liigese kohalt kintsutükiks ja sääreks.