Foto: Matton Images
Retseptid
27. veebruar 2008, 22:00

Argentina veinid

Kui sa iga päev Margaux’d või Rioja Reserva’t osta ei jõua, siis Argentina punavein on kõigile taskukohane. Hinna ja kvaliteedi suhtelt on Argentina punaveinidele raske vastast leida.

Mida osta Argentina valgetest veinidest?

Valik on keeruline, kuna riik on üsna kuuma kliimaga ning enamik valgeid veine “vaevleb” happepuuduses, kuid hape on veini selgroog ja iseloom.

Väga häid valgeid veine leiab Salta maakonnast, kus valmivad väga head Sauvignon Blanc’id ja Chardonnay’d. Veinid on keskmise täidlusega, väga aromaatsed, kergelt kreemised ning elegantse loomuga.

Argentina isikupäraseim hele viinamarjasort on Torrontes — lilleline ja väga aromaatse buketiga. On inimesi, kellele selline stiil meeldib, kui ka neid, kellele üldse mitte. Kord elus tasub ikka proovida, et maitsemeelt testida. Torrontest kasutatakse peamiselt lihtsamate veinide baasmaterjalina, tihti seguna Chardonnay’ga.

Levinuim hele viinamarjasort, mida Argentinast välja viiakse, on Chardonnay. Isikupära rohkusega see just ei hiilga, kuid on samas väga kindla kvaliteediga. Ka keskpärasuse seas on pärlikesi, kuid need tuleb avastada. Enamik poelettidel leiduvatest Argentina Chardonnay’dest on pärit Mendoza-nimelisest veinipiirkonnast.

Mida osta Argentina punaveinidest?

Argentina punaveinid on märksa mõislikum valik kui valged. Ka kliima sobib tumedatele marjadele paremini. Esmane soovitus on soodsa hinnaklassiga Shiraz (Syrah), mis pole nii “moosine” kui Austraaliast sugulased. Shiraz on väga vürtsikas, täidlane ja isikupärane; aroomibuketis võib tihti leida šokolaadi, nelki, vaarikat ja kirsse. Väga hea igapäeva- ning lõõgastusvein. Tihti segatakse Shiraz’i Malbec’i või Cabernet Sauvignon’iga.

Teine klassikaline valik on Cabernet Sauvignon, mis on alati kindel ost. Argentina Cabernet Sauvignon on enamasti madala happesusega ja täidlane.

Kui soovid intelligentsemat veini, siis neid leiab Salta piirkonnast. Kui otsid midagi eriti argentiinalikku, siis vali jõuline Malbec, mis on päritolult küll prantslane, kuid lööb järjest enam laineid ka Argentinas. Veidi maalõhnaline, aroomibuketis võib tunda nahka, tubakat, röstsaia.