Toiduuudised
9. juuni 2017, 10:00

Pärnu Vallikääru aasal toimub täna ja homme Grillfest

Järjekorras juba seitsmeteistkümes Grillfest on täies hoos.

Regiooni suurima grillipeo ajakava on täis maitsvaid uudiseid. Grillfesti peaesineja on traditsiooniline, ent siiski alati üllatav ja selleks on hea toit. Grillfest kannab ideed, et grillida võib kõike. Selle tõestuseks leiab grillihuviline külaline festivali platsilt nii heategevuse egiidi all grillitud seapekki kui lepalaual grillitud haikala.

Väliskülalistest lisab Grillfestil pakutavale vürtsi juba teist aastat Grillfesti külastav Jamie Oliveri ihulihunik Marco Peerdeman, kes jagab oma meisterlikke oskusi ja näitab maailmataset rümbalõikamises festivali mõlemal päeval Liivimaa Lihaveise platsil. Peerdemani lõigatud ja Vormsil kasvanud rohumaaveise liha küpsetab sealsamas tuntud Saaremaalt pärit tippkokk ja Ööbiku Gastronoomiatalu peremees Ants Uustalu.

Tavapäraselt mitmekesises programmis tutvustatakse erinevaid grilliaparaate söe- ja gaasigrillidest pelleti- ja keraamiliste grillideni, barbecue- ahjusid ja grillimise trenditippe, mille hulgas on ka iGrill temperatuurimõõdik ja uudne taaskasutatav grillibrikett. Lisaks jagavad asjatundjad laval liha küpsetamiseks ettevalmistamise ja marinaadi valmistamise nippe.

Eesti Grilliliidu võistlusalas toimub kolm üle-eestilist grillivõistlust - Koolidevahelised Eesti meistrivõistlused grillimises - Grillium, Eesti meistrivõistlused grillimises - Grillfest ja Eesti rahva barbecue võistlus - BBQ. Toorainega varustavad võistlusi Rakvere LK ja Tallegg. Festivalil toimuval Eesti Grilli Galal pärjatakse Nielseni ja Eesti Grilliliidu kategooriates aasta parimad grillitooted.

Laupäeval viiakse läbi ka traditsiooniline kalapüügivõistlus Kalake, kus võitjaks osutub Vallikraavist kõige suurema koguse kala õngitseja. Lisaks saavad festivali külastajad teisel päeval jälgida Eesti Pulmamessi etteasteid, kus tutvustatakse pulmaisa Martin Liiveti juhtimisel Eesti kosjasid, kihlumist, pulmamänge ja teisi pulmatraditsioone. Pulmateemaline päev tipneb Epiima laval aubielu tõotuse uuendamise tseremooniaga.

Mõlemal festivalipäeval toimuvad Saare, Grillfesti ja Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu korraldamisel tarka toitumist ja liikumist propageeriv konkurss Grillfest Bikini ja Ranna Fitness 2017.

Lisaks saavad Grillfesti külastajad osaleda 20-kordse Eesti meistri Arno Uutma suures kabesimultaanis, anda oma panuse heategevusse Rakvere LK ja meisterküpsetaja Tarmo Märsi heategevuslikul barbecue-sea oksjonil ning Epiima ja Hiiumaa Pruulikoja lavadel nautida Cool D, Kozy, DJ Critikali, ansambel Propelleri, Kukerpillide jpt etteasteid. Koguperesündmusele kohaselt on mõeldud ka lastele, kes saavad lustida Mesikäpa mängumaal.

Usinamatele pidulistele toimuvad ka Grillfesti After Grill jätkupeod Kuursaalis, Vaarikas, Sunsetis ja Kentuki Kõrtsis, kus esinejate nimekiri on muljetavaldav: Smilers, 2 Quick Start, Metsatöll, Karl-Erik Taukar, Põhja-Tallinn.

Grillfest hoiatab: Grillimine on seltskondlik nauding, mis tekitab tugevat sõltuvust! Kohtumiseni Grillfestil, sissepääs on tasuta!