ingverFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
27. veebruar 2017, 06:14

Soojendav ja tervendav ingver

Külmadel õhtutel soojenda end ingveri-sidruniteega! On leitud, et ingveril on tugevam bakterivastane toime kui antibiootikumidel.

Ingver on ingveriliste sugukonda kuuluv mitmeaastane rohttaim, mis pärineb Lõuna-Aasiast ja mida praegusel ajal kasvatatakse Hiinas, Indias, Sri Lankal, Indoneesias, Austraalias, Lääne-Aafrikas, Jamaical, Barbadose saarel. Ingver toodi Ameerikasse 16. sajandi alul ning see kodunes seal kiiresti. Aasias on ingverit maitse- ja ravimtaimena pruugitud tuhandeid aastaid. Kuulus Hiina filosoof Konfutsius maitsestas ingveriga kõiki toite, sest usuti, et ingveri igapäevane tarvitamine tagab pika eluea.

1 Ingverijuur sisaldab mitmeid tervisele kasulikke aineid. Bakterivastase mõju poolest on ingverit uuringutes võrreldud antibiootikumidega. Ingver on väga hea abivahend hingamisteede ja igemete põletike ravis. Sel on tõhus toime ka kurikuulsate seeninfektsioonide vastu, mida muidu on väga raske ravida – isegi siis, kui tegu on ravimiresistentsete infektsioonitüüpidega.

2 Ingver leevendab vaevusi soolehaavandite korral, vähendab kõhuvalu ja rahustab ärritunud seedimist. Ingver aitab seedimisele kaasa ilma negatiivsete kõrvalnähtudeta ning sel on soolestikukrampide vastane mõju.

3 Ingveri iiveldust mahendav toime on üldteada ning seda on ka teaduslikult uuritud. Paljud naised on saanud sellest abi iivelduse vastu raseduse esimesel trimestril. Ingver on leevendanud ka vähipatsientide keemiaravi kõrvalnähte. Ingver aitab korrastada veresuhkru- ja kolesteroolitaset ning rasvade tasakaalu. Sel moel võib ennetada metaboolse sündroomi ja diabeedi teket. Kui diabeet on juba kujunenud, nõrgendab ingver selle komplikatsioone, reguleerides keha vedelikuvajadust ning vähendades urineerimisvajadust ja valkude väljumist uriiniga.

4 Ingver aitab leevendada artriiti ja toetab keha kõigi põletikuliste protsesside korral. Ingver võib ennetada eesnäärmeprobleeme. Mitmed uuringud on näidanud, et ingverist on abi ka võitluses eri tüüpi vähirakkudega.

5 Ingver võib ära hoida paljude toksiliste ainete, nagu pestitsiidide, vähiravimite ja maitsetugevdaja naatriumglutamaadi tekitatavat kahju. On leitud, et ingver kaitseb toksiinide põhjustatud maksakahjustuse eest.

6 Ingveri kasulike omaduste nimekiri on pikk ja hämmastav ning seda taime on turvaline tarvitada. Harvadel juhtudel võib see põhjustada allergilisi reaktsioone ning osa ravimeid ei sobi ingveriga kokku. Eelkõige tasub olla ettevaatlik, kui võtad südamerohtusid, diabeedivastaseid ravimeid, valuvaigisteid ja verd vedeldavaid ravimeid süvaveenitromboosi vastu. Kui kasutad ingveriga samaaegselt ravimtaimi, siis kontrolli, ega need ole verd vedeldava toimega.

7 100 grammi värsket ingverit annab keskmiselt 40 kilokalorit. Vitamiine sisaldavad ainult värsked risoomitükid, kuivatamisel läheb enamik neist kaduma. Mikroelemendid jäävad kuivatamisel alles, märkimisväärselt on ingveris rauda, fluori, joodi ja mangaani.

8 Ostes vali hästi trullakas ja kõva juurikas, mille helepruun koor on sile ja läikiv. Säilitamiseks mässi see köögipaberisse ja hoia õhukindlalt külmkapi köögiviljasahtlis. Ingverit ei pea tarvitama palju. Päevane soovitatav kogus on 1 g ingveripulbrit päevas ehk 10 g värsket ingverit (0,5 cm paksune lõik). Lisa ingverit pressitud mahladesse ja smuutidesse ning joo ingveriteed. Kasuta seda ka vokiroogades, värsketes salatites, köögiviljapüreesuppides, kastmetes, magustoitudes ja kookides.

Ahjukala ingveri ja porruga

Küüslaugu-ingveririis koriandriga

Sidruni-ingveriruudud

Kuum ingverijook