Retseptid
30. november 2015, 07:04

Rootsi lemmikjuust - Västerbottensost®

Kui oled kordki proovinud rootslaste lemmikjuustu Västerbottensost®i, ei lähe selle siidine ja suussulav maitse niipea meelest. Milles peitub unikaalse maitse saladus, mis eristab Västerbottensost®i selgelt teistest juustudest? 

Västerbottensost® on klassikaline Rootsi juust, mida hakati tootma väikses Burträski meiereis aastal 1872. See on kõva juust, mis küpseb vähemalt 14 kuud ning valmib lehmapiimast. Juustu ainulaadset maitset iseloomustavad tasakaalukas soolasus, pisuke mõrusus ja hästi meeldiv õrn hapukus. Västerbottensost® sobib suurepäraselt erinevate pirukate, pastade, risotide valmistamiseks, kuid pakub maitseelamust ka nautimiseks veini ja hea seltskonnaga.

VAATA HÄID RETSEPTE ja ammuta rohkem inspiratsiooni www.vasterbottensost.com!

Västerbottensost'iga juustupirukas

Kartulisalat Västerbottensost juustu ja kapparitega

Kanasalat mango ja Västerbottensost juustuga

Västerbottensost juustuga pannkoogid

Västerbottensost juustuga muffinid

Peedisalat peekoni ja Västerbottensost juustuga

Västerbottensost juustuga maitsevõi

Punane pesto Västerbottensost juustuga

Västerbottensost®i on üritatud korduvalt valmistada ka mujal meiereides, kuid tulutult. Miks?

See on küsimus, millele veel ei ole vastust leitud. Isegi juustumeister Tomas Rudin ei oska sellele vastata. Kas on asi Burträski kaltsiumirikastes karjamaades? Või hoopis suurepärastes käsitöölistes, kes on seda traditsioonilist

juustu juba kaua aega valmistanud? Ehk on põhjus hoopis keskööpäikeses, mis Västerbottensost®i tugevat karakterit mõjutab ja selle jäljendamise võimatuks muudab? Vastusevariante on palju, kuid õiget ei tea keegi. Üks on aga kindel – Burträskis on midagi sellist, mida mujal ei leidu ning mis annab Västerbottensost®ile selle oivalise ja unikaalse maitse. Kokkuvõttes võib öelda, et see on väga hästi hoitud saladus.

Kuidas Västerbottensost®i kasutada?

Rootslaste lemmikuust pakub nii soolaseid kui ka hapukaid noote ning selles on kergelt aimata ka puuviljade ja pähklist karamellimaitset. Västerbottensost® on juba pikka aega olnud üks Norra köögi populaarsemaid maitselisandeid.

* Västerbottensost® sobib hästi võileiva peale, aga on suurepärane ka erinevates toitudes ja juustuvalikutes.

* Küpsetades sulab Västerbottensost® kiiresti ning annab toidule võrratu ja unikaalse maitse.

* Seda kasutatakse nii suppides, pirukates kui ka gratäänides ja hautistes.

* Västerbottensost® on omalaadse maitsega ning seetõttu on seda väga kerge ära tunda nii kodutehtud saia koostises kui ka dipikastmetes, mis sobivad hästi grillitud kala, liha ja merikarpide kõrvale.

* Seda juustu ei kasutata mitte ainult soolases, vaid ka magusas toidus. Västerbottensost® juustu omanäoline maitse on eriti ainulaadne koos šokolaadiga ning erinevate kodus tehtud jäätiste ja teiste delikatessidega.

Kuidas kõik alguse sai?

Legend räägib, et aktiivne kosilane hajutas juustumeister Eleonora Lindströmi tähelepanu niivõrd, et ta unustas juustuvanni pidevalt tulele. Tuli pliidil all muudkui kustus ja Eleonora pidi seda alatasa uuesti süütama. See tähendas aga, et juustutegemise protsess venis pikemaks kui tavaliselt ning juustuvannis küpsevat toodangut pidi märgatavalt rohkem segama. Tavapäratut juustu aga ei visatud ära, vaid jäeti hoopis riiulile oma saatust ootama. Alles mõni aeg hiljem tuli keegi mõttele seda erilisel moel valminud juustu maitsta. Pärast esimest suutäit oli selge, et tegemist on unikaalse juustuga. Ei leidunud ühtki inimest, kes oleks enne midagi sellesarnast maitsnud. Oli sündinud tugeva maitsega, aromaatne ja rikkalik juust.Keegi ei tea, kas see lugu on tõsi või mitte, kuid uskuda võib. On ka inimesi, kes arvavad, et juustumeister Eleonora teadis täpselt, mida ta oma juustuvannis küpsetas.

Juustumeistri suur saladus

Västerbottensost® juustu retsept on kindlalt ja turvaliselt peidus Burträski meierei südames ning seda teavad vaid väga vähesed inimesed. Retsepti saladuses hoidmise eest vastutab juustumeister Thomas Rudin, kes hoolitseb ka kompleksse ja müstilise juustuteo jätkumise eest. Alates hetkest, mil Eleonora Lindström lõi Västerbottensost®i, on selle salajast retsepti edasi antud põlvest põlve, juustumeistrilt juustumeistrile ning tänu sellele on ka meil võimalus seda erakordset juustu täna nautida.

Rootsi kvaliteet

Västerbottensost® on Rootsi lemmikjuust nii professionaalsete kui ka kodukokkade seas. Õigusega peetakse seda Rootsis ka toidu kvaliteedi rahvuslikuks sümboliks. Lisaks sellele, et Norrmejerier toodab Västerbottensosti®, on ta ka alates 1990. aastast ametlikult kuninglik tarnija ning seda maitsvat juustu on pakutud mitmetel kuninglikel üritustel ja ka Nobeli preemiate üleandmise banketil.

Västerbottensost juustuga pannkoogid