MeekärgFoto: Tervis Pluss
Retseptid
21. juuli 2014, 01:42

Mesi, lihtsalt jumalik nektar

Kui paned suhu veidi mett, ära neela seda kohe alla. Lase süljel viia kõikide oma rakkudeni info kõige paremini toimiva ühiskonna – mesilaspere – energiast. See annab sinu kehale võimaluse korrastada oma toimimist.

Mesi on ürgne energiaallikas, mida organism omastab täielikult. Juba Vana- Egiptuse koolides teati, et need, kes söövad mett, on füüsiliselt ja vaimselt paremini arenenud, andekamad ja julgemad.

Mett on peetud küll taevatähtede mahlaks, küll maa peale langenud jumalate nektariks, mida on eriti rikkalikult siis, kui paistab vikerkaar. Mee väärtus, värvus, tihedus, lõhn, maitse jm omadused olenevad taimedest, millelt nektar on kogutud.

Äsjavalminud mesi on alati vedel, mõnikord veidi viskoosne. Aja jooksul mesi kristalliseerub ehk muutub kõvaks, see on mee loomulik protsess. Enamik Eesti loodusest kogutud meest kristalliseerub hilissügiseks.

Üldiselt loetakse maitseomadustelt paremaks heledat, läbipaistvat ja aromaatset mett. Selline on näiteks pärnaõiemesi ja pärnaõie-ristikumesi. Tume mesi, näiteks kanarbiku- ja lehemesi, on aga tervislikum, sest selles on rikkalikumalt bioaktiivseid aineid. Kõige tugevatoimelisemaks ja väärtuslikumaks peetakse tatraõitelt ja ravimtaimedelt kogutud mett.

Mesi sisaldab süsivesikuid, fermente, mineraalaineid, vitamiine, aminohappeid, alkaloide, hormoone, eeterlikke õlisid. Üks teelusikatäis mett annab umbes 64 kilokalorit (suhkur 50 kcal).

Iga inimene peaks aastas tarvitama vähemalt viis kilo kvaliteetset mett. Mett tuleb hoida kuivas ja jahedas ruumis. Õigel hoidmisel säilitab mesi oma omadused ka tuhandete aastate jooksul.

Õietolm

Kollakas õietolm on õie keskel asuvatelt tolmukatelt pärinev imepeen pulber, millega saab ravida kroonilist väsimust ja kurnatust, samuti toitumishäireid, bakteriaalseid nakkusi, astmat, aneemiatpõiepõletikku, muid kuseteedehaigusi, eesnäärmehäireid ja impotentsust. Õietolm aitab viljastumishäirete korral ja soodustab eostumist. Temast saab abi südame-, veresoonte-, neeru-, maksaja maohädade, närvilisuse ja depressiooni korral. Õietolm on tugev antibiootikum, alandab vererõhku, tugevdab kapillaaride seinu, leevendab menstruatsioonivalusid ja menopausivaevusi. Ka noorendab ta organismi, parandab elundite ja näärmete tööd ning aju verevarustust, suurendab töövõimet, annab energiat, turgutab pärast raskeid haigusi, tugevdab immuunsüsteemi ja ergutab ainevahetust. Kuid õietolmu bioloogiline aktiivsus väheneb väga kiiresti. Juba kaks kuud pärast korjet on sealt oluline osa vitamiine ja fermente hävinud. Meega segatuna säilib õietolm kuni aasta, pärast seda tal enam toimet ei ole.

Suir

Mesileib ehk suir on mesilaspere kogutud õietolmust valmistatud palju valku sisaldav söödavaru. Mesilased koguvad taimedelt õietolmu kärjekannudesse, niisutavad seda süljega, lisades kasulikke fermente. Tavaliselt on ühes tombus kaheksa kuni kümme õietolmutera, mille on mesilased peaga kinni tampinud. Mesilased konserveerivad lõpuks suiratombukese meega. Seejärel toimub õietolmu piimhappe käärimine, mis annabki suirale iseloomuliku hapuka maitse.

Suir on sageli õietolmust tõhusam, sest selles on rohkem piimhapet, vitamiine, lihtsuhkruid. Suira võib süüa ka koos kärjevahaga, kuna see soodustab soolestikust ballastainete väljaviimist. Suir säilib kauem kui õietolm.

Taruvaik

Taruvaik ehk proopolis on puude ja põõsaste pungadelt, okastelt ja tüvedeltkorjatud aromaatne vaik, millele mesilased omakorda lisavad vaha. Taruvaigul on antiseptilised, seene- ja põletikuvastased omadused. Teda kutsutakse ka looduslikuks antibiootikumiks.

Taruvaiguga ravitakse nahahaigusi, haavu, mao ja kaksteistsõrmiksoole põletikulisi ja haavandilisi haigusi, samuti günekoloogilisi haigusi, suguhaigusi, nohu, grippi, kõrva-, kurgu- ja hingamisteede haigusi, hemorroide, stomatiiti, parodontiiti, kopsutuberkuloosi jm. Taruvaigu bakteritsiidne toime on hinnatud siis, kui antibiootikumid tablettide kujul inimesele ei mõju või ei luba organismi üldine seisund neid võtta.

Mesilasvaha

See on mesilindude ehitusmaterjal, mille abil ehitatakse kärgi mee, suira ja järglaste tarvis ning millega pitseeritakse kinni meega täidetud kärjekannud. Mesilasvaha sisaldab üle 300 aine, mille hulgas on keerulise ehitusega eetrid, vabad rasvhapped, süsivesikud jm. Vahas sisalduv A-vitamiin on tugeva põletikuvastase toimega ja sellega ravitakse tõhusalt naha- ja limaskestahaigusi.

Hea teada

Kasu meest

• Kui tunned ennast hommikul väsinuna, siis selle asemel, et juua energiajooki või kohvi, võta mett.

• Sooja veega segatud mesi aitab lagundada kehas talletunud rasvu, seega on ta hea kaalulangetaja.

• Mesi ei lase verre tekkida üleliigset suhkrut, samal ajal aga rahuldab täielikult organismi suhkruvajaduse.

• Mesi aitab taastada lihaste energiaja glükogeenitaset pärast trenni.

• Mees leiduvad lihtsuhkrud on kergesti omastatavad ja annavad mee söömise järel organismile kiiresti vabanevat lisaenergiat. Seepärast on mesi eriti kasulik õppuritele eksamite ning sportlastele võistluste ja treeningute ajal, kuid mõjub kosutavalt ka haigusest kurnatud inimestele.

• Mesi on ideaalne energeetiline produkt, mis aitab taastada jõudu pärast suuri füüsilisi ja vaimseid koormusi.

• Mesi sisaldab antioksüdante, mis toimivad tõhusalt vabade radikaalide vastu meie kehas. Selle tulemusena tugevneb meie immuunsüsteem.

• Meel on ka antibakteriaalne toime, mis aitab parandada haavu, põletusi ja paistetust ning hävitada kahjulikke baktereid.

• Laboriuuringutel on selgunud, et meel on hallitusseente arengut ja baktereid tappev toime.

• Mesi ennetab südame-veresoonkonnahaigusi, hoiab veresooned elastsed ja on imeline verepuhastaja.

• Mesi tõhustab organismi vastupanuvõimet haigustele. Ta tõstab toonust, rahustab, maandab stressi ja aitab uinuda.

• Mesi teeb head silmadele ja hammastele ning suudab kanda ravimtaimedes sisalduva tervendava väe kudedesse. Mesi kahekordistab sinna lisatud ainete toimet, olgu need siis ravimtaimed, marjad, puuviljad vm.