Terriin kanalihastFoto: Eigo Alvik
Retseptid
14. aprill 2014, 02:55

Terriin - kokakunsti kõrgem klass

Talvise paastu lõpetamiseks on paslik kõhule pai teha toitva, lauda kaunistava liharoaga, mille valmistamine pole kontimurdev, kuid vajab pikemat ettevalmistust. 

See kõik tasub ära hetkel, mil külalisi vastu võttes, on ainukeseks mureks toit külmkapist välja võtta ja õrna liigutusega vormist taldrikule kummutada.

Terriin on tegelikult ristkülikukujuline savist vorm, milles küpsetatud või settinud liha, on saanud omale sama nimetuse. Terriin võib olla nii magus kui soolane. Üks  tuntumaid selle toidu esindajaid on luksuslik foie gras' -nuumatud hanemaksast valmistatud terriin.

Kui terriin on põhiliselt suuremate tükkide, maitseainete, veini jms komponentide veevannis küpsetatud toit, siis rilette on pikalt rasvas küpsetatud tailiha, mida süüakse toatemperatuuril saiale määrituna. Suure rasvasisalduse tõttu säilib selliselt valmistatud toit jahedas üsna pikalt. Terriin lõigatakse viiludeks, süüakse saial või koos salatiga tõhusaks eelroaks.

Terriini nime on saanud nii küpsetatud kui ka küpsetama toidud, millele vajaliku kuju andmiseks on kasutatud piklikku vormi. Seda valmistatakse peamiselt sea-ja kanalihast, aga ka metsloomast, pardist, küülikust, ka kalast ja mereandidest.

Spetsiaalse kaanega savist terriini vormi puudumisel võib rooga küpsetada ka keeksivormis fooliumiga kaetuna. Peale küpsetamist asetatakse sellele raskus, mis aitab vedelikku välja pressides tekstuuri tihedamaks muuta.

Lihtsamad ja kergemad, tänapäevasemad versioonid terriinist võivad sisaldada želatiini, mis muudab selle veidi sülditaoliseks. Sellise valmistamismeetodiga saab värviliste köögiviljade, pähklite või marjadega anda vahvalt atraktiivse välimuse. Kevadsuvised terriinid valmivad ka hoopis suitsu-või soolakalast, toorjuustust, kitsejuustust, ürtidest ja muust meelepärasest, on maitselt kerged ja õhulised ning küpsetamise asemel vajavad vormi hoidmiseks veidi külmkapis puhkamise aega.

Köögiviljaterriini saab grillimise hooajal ka valmis üsna lihtsalt. Grillitud paprikad, suvikõrvitsad, seened, baklažaanid laotakse kihiti murendatud kitsejuustuga, asetatakse raskuse alla ja hoitakse külmas 4 tundi kuni üleöö. Serveerimisel aitab maitset esile tõsta pesto tüüpi kaste või salsa verde.

Terriini nime kannavad ka pikliku kujuga magustoidud, peamiselt külmutatud või tarretatud marjadest, jogurtist või puuviljadest. Need on suurepärane vaheldus tavapärastele kookidele või jäätistele. Välimuselt uhkeldavad, maitselt ergad ja suvised, sobivad hästi pidulikku söögikorda lõpetama. Valmistada on mõnus neid nii talvistest külmutatud marjadest, kui ka talveperioodil küpsetest troopilistest viljadest.

Terriin kanalihast küüslaugu ja pistaatsiapähklitega

Jogurtine terriin sidruni, mango ja mustikatega