Pihlamarjad kui sügise kauneimad pärlidFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
30. september 2013, 00:56

Pihlakas - imeline abimees

Pihlaka suurepärasesse mõjusse nii meie füüsilisele tervisele kui ka energiale ja psüühikale on usutud iidsetest aegadest saadik ja tänapäevaks on palju sellest ka teaduslikult kinnitust leidnud. 

Pihlaka viljades leidub ülirikkalikult kõiksugu kasulikke vitamiine ja mineraalaineid, millest mõistliku tarbimise korral võib tervisele palju kasu olla. Beetakarotiini on pihlakas 9 mg 100 g kohta ehk sama palju kui porgandis, ohtralt on ka C-vitamiini (200 mg%), P-vitamiini (2600 mg%), K-vitamiini, orgaanilisi happeid (kuni 3%), suhkruid (kuni 8%), pektiine, flavonoide, parkaineid, eeterlikke õlisid. Suhkruist leidub enim sorboosi (25%) ja mikroelementidest mangaani, rauda, vaske, ka fosforit ja räni. Pihlakamarja seemned sisaldavad ka kiiritus- ja röntgenikahjustuste vastast toimeainet amügdaliini.

Külluslikult leidub pihlaõuntes ka mikroobide ja bakterivastase toimega aineid, mistõttu need säilivad hästi ja aitavad ka teiste toiduainete käärimisprotsessi ära hoida.

Vitamiinide ja mineraaliderikkad pole mitte ainult marjakobarad, vaid ka õied, puukoor ja lehed, millest kõigist saab valmistada mõjuvaid tervisetooteid.

Pihlakas aitab saja häda vastu

• Süües päevas kümme grammi värskeid marju või pihlakahoidist, rahuldad suure osa organismi päevasest vitamiinivajadusest. Võta näiteks iga kord enne sööki supilusikatäis marju meega. Sama tõhusalt toimib ka mahl.

• Kuivatatud marjadest võib teha teed: 1 sl peenestatud marju 1 kl vee kohta, keedetakse 5 min ja lastakse seista 4 tundi. Tee tõmmis õhtul termosesse valmis ja joo poole klaasi kaupa kaks-kolm korda päevas. Pihlakamarjadest tehtud tee aitab köha ja hingamisteede hädade puhul – aitab ka õietee, kuigi see on nõrgema mõjuga.

• Pihlakast saab abi erinevate külmetus-, liigeste- ja veritsushaiguste, hüpertoonia ja ateroskleroosi puhul.

• Kuna pihlamarjad on äärmiselt tõhusad sooltes tekkinud mürkainete sidujad ja normaalse mikrofloora taastajad, aitavad need neerukivide, soolegaaside, mao alahappesuse ja lümfinäärmete põletiku korral ning leevendavad isegi reumavaevusi.

• Pihlakast tehtud mähiseid ja tinktuure kasutatakse erinevatest nahahaigustest vabanemiseks, abi on neist ka seenhaiguste puhul. Pane haigele kohale värsketest pihlakalehtedest kompress ja jäta peale kogu ööks. Tee seda vähemalt paar nädalat iga päev. Soori puhul on abi pihlakamahla joomisest ja marjade söömisest.

• Pihlakamarjad toimivad suurepäraselt ka liigse vee eemaldajana organismist: söö neid kümne marja kaupa kaks korda päevas kahe kuni kolme kuu vältel.

• Pihlakas leiduv sorbiit toimib kui sapiajati ja langetab ka vere kolesteroolisisaldust. Seesama sorbiit toimib ka kerge kõhulahtistina, eriti kui kõhukinnisuse põhjuseks on probleemid sapiteedes.

• Pihlakas parandab kesknärvisüsteemi tegevust ja aitab unetuse käes piinlejaid. Kui sul on probleeme uinumisega, lõpeta õhtu kruusitäie pihlamarjateega, milles on sortsuke mett.

Ära liialda!

• Kui pihlakamarjade söömisega liiale minna, võib tekkida oksendamine, pea- ja kõhuvalu.

• Ülihappesusest tingitud haavandtõve korral peaks pihlakamarjadest hoiduma.

Pihlakas teeb ka ilusaks

Tervis ja ilu käivad ikka käsikäes, nii leiab pihlakast abi ka mitmete iluprobleemide korral.

Toitev ja puhastav mask

Purusta värsked marjad ja sega hulka veidi mett, nii et segu oleks lihtsalt määritav. Kanna marja-meesegu paksu kihina näole ja kaelale. Kõigepeale suru õrnalt niiske salvrätik. Hoia maski näol 15 minutit, siis pese sooja veega maha.

Parimate tulemuste saamiseks tasuks maski teha regulaarselt üle päeva paari nädala jooksul.

Värskendav ja silendav näovesi

Lisa klaasitäiele destilleeritud veele supilusikatäis värsket pihlakamahla, teelusikatäis glütseriini ja teelusikatäis odekolonni. Valmistatud näovett hoia jahedas ja pimedas.

Abi vinnide vastu

Mädaste ja suurenenud nahapooride puhul pressi veidi värsket pihlakamahla, niisuta selles salvrätt ja aseta näole. Valmista ette 3–4 rätikut ja hoia igaüht neist nahal umbes 3–4 minutit. Puhastuskuur võiks kesta vähemalt kaks nädalat.

Millal ja kuidas korjata?

Pihlamarju korjatakse mitte üksikute marjade, vaid tervete kobaratena (isegi koos lehtedega). Tavaliselt tehakse seda täisküpsusel esimeste külmade saabumisel, sest marja maitse muutub külmade tulekul magusamaks ja vähem mõrkjaks ning mahlasemaks. Marjades toimuvad külma mõjul biokeemilised muutused, toimub hüdrolüüs glükoosiks ja fruktoosiks. Ka marjades leiduv tärklis muutub suhkruks. Kui öökülmadeni oodata ei malda, võid korjata ka varem, kuid siis tuleks kindlasti marjad enne töötlemist vähemalt ööpäevaks sügavkülma panna. Hiljem võibki neid säilitada külmutatuna, või siis valmistada neist mahla, siirupit, moosi või kompotti.

Kui otsustad marjad kuivatada, oleks soovitav neid enne üks ööpäev õues külma käes hoida, eemaldada lehed ja varred (pärast kuivatamist on see sama hästi kui võimatu) ja seejärel kuivatada 40–60 ºC juures praeahjus või kuivatis.

Marjad säilitavad oma raviomadused kaks aastat.

Kas teadsid, et

• Eestimaal kasvab peamiselt kolme liiki pihlakaid: harilik pihlakas, pooppuu ja vaid Saaremaal leiduv tuhkpihlakas.

• Sõna “pihlakas” ise on väga vana ja pärineb tõenäoliselt juba soome-ugri algkeelest.

• Pihlaka viljad pole tegelikult üldse mitte marjad, vaid õunad.

• Raske uskuda, aga pihlakad sisaldavad rohkem suhkrut kui maasikad ja vaarikad. Magusa maitse tundmist segab mõruaine parasorbiinhape.

Rahvatarkusi

Pihlakas on Eesti rahvausus ilmselt kõige võimsama nõiaväega puu. Suure väe põhjuseks peetakse seda, et marjal on kujutatud viiskand ehk pentagramm.

• Eelkõige arvatakse pihlapuul olevat tugev kaitsev vägi. Pärimuses on säilinud hulk ülestähendusi kaitsest luupainaja, krattide, Vanapagana, aga ka erinevate tõbede, kaetamise ja needuste vastu, samuti võim hoida ära tulekahju ja kaitsta isegi pikse eest. Kaitse saamiseks tuli võtta pihlapuult oks, aga enne tuli seda kindlasti puu käest küsida, muidu võis oks või sellest valmistatud amulett mõjuda hoopis vastupidiselt.

• Tervendavalt võis mõjuda isegi pihlapuu all istumine – mõne uskumuse kohaselt tuli haige sagedasti õue pihlapuu varju istuma panna, siis sai ta jälle terveks. Puu all istumine andis jõudu ja energiat ka neile, kes vanaks ja nõrgaks jäänud.

• Tänapäeval laste kasvatamisel enam vitsa jõudu ei usuta, kuid meie esivanemad olid veendunud, et pihlavitsad teevad lapse sõnakuulelikuks. See kehtis küll ainult poiste puhul, sest tüdrukud võisid jääda pärast seda vanatüdrukuteks.

• Pihlakat on läbi aegade kasutatud ka ennustamisel. Puu viljarohkuse ja õitsemise järgi ennustati põhiliselt ilma, viljasaaki, abiellumist ja õnnetusi. Enamasti arvati, et palju õisi ja marju tähendasid halba ilma, aga rohkelt pulmi. Ka unenäos nähtu pihlakas oli hea märk.

• Tänu oma väele ja pühadusele oli – ja on – pihlakas puu, mida sageli koduaeda istutakse. Vanasti pandi istikud lausa akende alla, et kuri majja ei pääseks ja äike sisse ei lööks. Tänapäeval hinnatakse pihlapuud ehk rohkem tema kauni kuju, õite ja verevate viljade pärast, kuid endiselt on ta üks eestlaste kõige armastatumatest puudest.

Õuna-pihlakamarmelaad