Jogurti-tilli grill-lihaFoto: Rannarootis
Toiduuudised
10. mai 2013, 07:16

Suvi on grillimisele valla

Esimene soe paneb suu grill-liha järele suu vett jooksma ning uudismaitsetest puudust juba ei tule. Rannarootsi  suvetoodete valikusse lisandusid äsja kuus uut grilltoodet: paprika-fetajuustu grillvorst, küüslaugu šašlõkk, grill-liha ürdivõimaitselises marinaadis, jogurti-tilli grill-liha ning magushapu ja maagiline grill-ribi. 

Uudiste seas esindavad traditsioonilisi maitseid jogurti-tilli maitselise grill-liha ning käsitsi tükeldatud küüslaugušašlõkk, erilisi aga särtsakas paprikane grillvorst, kus pehmet maitset lisab fetajuust. Mõnusaid koduseid maitseid saad mekkida ka nostalgitsedes ürdivõimaitselises marinaadis grill-liha tulel küpseks säristades. Grillribide austajad leiavad aga uusi maitseelamusi ingveriga maitsestatud magushaput või erinevate vürtsiga maitsestatud maagilist grill-ribi proovides.

Maag Lihatööstuse suvesortimendis on kokku üldse ligi 30 toodet.

Sel suvel korraldab Rannarootsi ka suvetoodete kampaania. Selle peaauhinnaks on nädalane reis neljale šašlõki kodumaale Gruusiasse, kus võitjad saavad kohaliku meistriga nautida tõelist grilliõhtut. Lisaks on usinatel grillijatel võimalik võita sõpruskonnale grillimisõhtu Rannarootsi maitsemeelelahutaja Erlis Schönbergi juhendamisel, kus koka käe all õpitakse grillimisnippe ja valmistatakse erinevaid grillroogasid. Info kampaania kohta avaldatakse lähinädalatel Rannarootsi kodulehel www.rannarootsi.ee. 

Grillispikker

* Grillimiseks vajad esmalt head seltskonda. Need võivad olla ka isegi sugulased.

* Ära kasuta grilli süütamiseks keemilisi süütamisvahendeid, need jätavad toidule kõrvalmaitse ja -lõhna. Süütamiseks sobib väga hästi tavaline toiduõli.

* Süsi grillil on valmis siis, kui ta hakkab sulle vastu plõksuma.

 * Enne grillimist vii liha toa temperatuurile. Külmikust kuumale grillile pandud liha saab šoki ja lihaskoed tõmbuvad kokku. Nii toimetades aga ei ole liha õnnelik.

 * Pigista lihast välja liigne vedel marinaad. Ainult nii saad tulemuseks hästi koheldud grillitud liha. Liigne marinaad lihas tekitab haudumise ja jätab keeduliha efekti.

 * Tekita grillile kaks tsooni. Kuumem osa on värvi ja jumekama tooni andmiseks ja madalama temperatuuriga tsoon mõnusaks järel küpsemiseks.

 * Parimaks tulemuseks grilli aeglaselt ja madalamal temperatuuril. Ole kannatlik – hea seltskonnaga grillides ei ole ju kiiret kuhugi.

* Kui soovid, et kõik oleks õnnelikud, ära pinguta liha maitsestamisel üle. Erinevad lisandid vastavalt maitse-eelistustele annavad grill-lihale lõpliku tulemuse.

 * Maitsesuitsu anna kuumale söele asetatud lepapuu või kuivatatud ürtidega. Siis on kindel, et ajasid ka naabrid kadedaks.

 * Peale grillimist luba lihal fooliumis 3-5 minutit puhata. Ta on selle ära teeninud.

* See peatab lihamahlade liikumise ning tulemus jääb mahlasem.

Grillispikri koostas Erlis Schönberg, Rannarootsi maitsemeelelahutaja ning Arigato kohvik ja catering peakokk