Toiduuudised
12. märts 2019, 07:42

Seitse mahamaterdatud toitu, mis tegelikult on tervislikud

Kuna viimastel aastatel on igatsorti teavet toitumise kohta saanud väga palju, satuvad mõned sõnumid risti-rästi ning võimenduvad seigad, mis pole päris tõesed. Nii on nende seitsme alljärgneva toidu maine saanud kohati asjatult kahjustada!

Tuleb aga meeles pidada, et mõõdukus on edukuse vanaema ning ühegi hea asjaga ei maksa liialdada. Seda tuleb silmas pidada ka alljärgneva nimistu puhul. Tuleb ka vaadata, kas mõne toiduaine halva maine taga on teaduslikud tõestused või lihtsalt netis levivad kõlakad, vahendab Cooking Light.

1. Punane liha

Muidugi, selle küllastunud rasvhapete sisaldus pole just hurraatamist väärt. Ent ärgem unustagem, et punases lihas on mitmeid kasulikke aineid nagu rauda,valku ja mikroelemente. Selle asemel, et punast liha täielikult vältida, tarbi seda nutikalt - näiteks vaid paaril korral nädalas. Ja ka siis saab punast liha lülitada maitsvasse ühepajarooga või valmistada lihaveise hakklihast kotlette köögiviljadega, nagu näiteks peetidega. Kaks head ühe hoobiga!

2. Kartulid

Jah, ega see tärklis kuigi kasulik pole. Kartulil on mitmeid ebatervislikke teisendusi nagu friikad ja krõpsud. Kuid kartul võib olla ka tervislik, kui seda serveeritakse keedetuna ja soovitavalt koos koorega. Kaks keskmist koorega keedetud kartulit annavad umbes 12% päevasest rauavajadusest. Lisaks sisaldab kartul tsinki ja vaske. Ka muutub jahedas hoitud keedetud kartul organismile tänu osaliselt seedimatuks muutunud tärkisele omamoodi heaks kiudaineallikas.

Hoidu kartuli praadimisest ja friteerimisest - muhul imab endasse liiga palju rasva. Maitsesta pigem ürtide, lahja koore ja vinegrettidega.

3. Lehmapiim

Läänemaailmas on piimatoodete letis lehmapiim juba juhtpositsioonilt tõrjutud. Osad toitumisnõustajad aga soovitavad lehmapiima siiski toiduks kasutada, sest erinevalt osadest taimsetest variantidest pole lehmapiima lisatud suhkruid. Lisaks tekitab täispiim kiiremini täiskõhutunnet, varustab keha kaltsiumi ja vitamiinidega.

Eesti riiklike toitumissoovituste kohaselt tuleks päevas tarbida kuni kolm portsjonit piimatooteid, eelistatud lahjasid ja vedelaid tooteid, nagu näiteks 2,5 potsendilist piima. Kaks portsjonit annab ligikaudu 220 kcal.

Üks portsjon tavalist 2,5-protsendilist piima on 200 grammi ehk väike klaasitäis. Sama kehtib ka 2,5-protsendilise rasvasisaldusega maitsestama jogurti kohta. Keskmise rasvasisaldusega kodujuustu portsjon on 130 grammi ning juustul 35 grammi.

4. Munad

Oh sa heldene aeg - munad on tõesti pidanud palju taluma. Mida kõike halba ei pidanud munade söömine kaasa tooma, vaat et kohest infarkti. Nüüd on aga tulnud uuringud, mille kohaselt munad - ja eriti kollane - ei oma kolesteroolitasemele kunagi arvatud negatiivset efekti. Munad on imeline valguallikas ning kollases on ohtralt hädavajalikke toitaineid, nende seas A- ja D-vitamiine. Nädalas kuni seitsme muna äraöömine on tervise seisukohalt väga hea. Ehk siis lase hea maitsta - tee endale upumuna, haki salatisse või valmista hõrk, aedviljadest krõmpsuv hispaaniapärane omlett!

5. Maapähklid

Nende halb maine on tekkinud tänu kõrgele kaloraažile ja rasvasisaldusele. Umbes 35 tavalist maapähklit annab 170 kalorit ning 14 grammi rasva. Õnneks on sellest enamus kasulikud rasvhapped. Kui neid kasutatada küllastunud rasvhapete asemel, aitavad need vähendada halva kolesterooli taset Maapähklites on ka vajalikku valku ja kiudaineid.

Et maapähklite häid omadusi mitte ära rikkuda, söö neid otse, st ilma suhkrukatte (hüvasti, arahiis suhkrus ja šokolaadis)  või soolase maitsestuseta.

6. Leib ja sai

Mitte kõik süsivesikud pole organismile kahjulikud ega too kohe kaasa kaalutõusu. Leib ning hapusai ja sepik on hea koht, kust saada kiudaineid, veresuhkrut hellemini hoidvaid süsivesikuid, B-grupi vitamiine ning magneesiumi.

Eelista alati täisteratooteid, millel on ohtralt kiudaineid. Väldi neid, milles on ohtralt lisatud suhkruid. Nii mõnedki mustad leivad on suhkrusisalduselt kookidega sarnased.

Söö leiba niisama või röstituna ning vali katteks vähekalortilisi ja taimseid variante - näiteks tomatisalsat või purustatud banaani.

7. Puuviljamahl

Oi, neil on hirmus maine - suhkrut rohkem kui vilja ennast! Ent kui hoolitseda, et joodav on sajaprotsendiline mahl, st ilma igasuguste lisanditeta, pole asi tegelikult üldse hull.  Klaasike kvaliteetset täismahla on hea viis, kuidas oma pärvast puuviljakogust kiire elutempo juures vaevata kätte saada. Pane vaid tähele, et neid klaase päeva liiga palju ei tekiks ning et mahl oleks toidu, mitte joogi eest. Janu puhul joo alati puhast vett.