Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
16. august 2018, 10:41

Lehtkapsa-õunakook

Rohelises koogis annab kauni tooni lehtkapsas, aga  maitses jääb domineerima siiski kerge õunamaitse. Maheda koogi teeb magusamaks valge sokolaadi ja toorjuustu kreem. Koogi võib valmistada ka spinatiga. Siis on vaja spinatilehed vaid kuuma veega üle valada. 

Koostisosad
150 g Lehtkapsa lehed (või spinatilehed 100 g)
3 tk Muna
2 dl Suhkur (pluss 2 spl)
1 dl Õli
2 tl Vanilliekstrakt
1 tk Suur õun (u 200 g)
4 dl Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
0.5 tl Sool
Õli vormi määrimiseks
400 g Õunad (või õunaksate 100 g Salvest )
VALGE ŠOKOLAADI- TOORJUUSTUKREEM
200 g Maitsestamata toorjuust
150 g Valge šokolaad
1 tk Värskelt riivitud laimi koor ja pressitud mahl
KAUNISTAMISEKS
150 g Põldmarjad
Piparmündilehed

Valmistamine

10 tk

1. Valmista õunapüree. Selleks tükelda 3 õuna, pane potti, lisa veidi vett ja kuumuta, kuni õunad on hästi pehmed, 15-20 minutit sõltuvalt õunasordist. Suru läbi sõela, sega hulka 2 sl suhkrut ja lase saadud püreel jahtuda. Isetehtud püree asemel võid tainasse panna poest ostetud õunakastet, siis pole suhkrut lisada vaja.

2. Eemalda lehtkapsa lehtedelt kõvamad rootsud ja rebi lehed väiksemateks tükkideks. Keeda vees või auruta neid  2-3 minutit, et muutuksid  pehmeks. Loputa külma veega ja nõruta, pigista hästi kuivaks. Pane lehed saumikseri kannu või blenderisse, lisa õunapüree ja töötle ühtlaseks.

3. Kuumuta ahi 175 kraadini. Kata 20-22 cm lahtikäiv tordivorm küpsetuspaberiga ja määri õliga.

4. Vahusta munad 2 dl suhkruga heledaks vahuks, vispelda hulka õli ja vanilliekstrakt. Klopi hulka lehtkapsa püree ja kooritud ja see üks suurem riivitud õun. Sõelu hulka jahu, küpsetuspulber ja sool, sega õrnalt läbi. Vala tainas vormi ja küpseta 35-40 minutit, proovi küpsust tikuga. Jahuta paar minutit vormis ja võta siis vormist välja.

5. Sulata šokolaad vesivannil, hõõru toasooja toorjuustu hulka. Sega hulka laimimahl ja – riivitud koor. Määri kreem koogile ja lase külmkapis tahkuda. Kaunista põldmarjade ja mündilehtedega.