Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
20. veebruar 2019, 09:15

Nõudepesu - sinu uus vaimse tasakaalu allikas!

Florida ülikooli teadlased tõestasid uuringuga, et teadlik nõudepesu on inimesele väga kasulik. Uuringus osalesid 51 tudengit. Grupp jaotati pooleks, ühed lugesid enne nõudepesu lühikest teadlikkuse mantrat ja teised lihtsalt nõudepesu kui tegevust kirjeldavat tekstijuppi, vahendab Cooking Light.

Nõudepesu teadlikkuse mantra oli koostatud järgnevas stiilis: "Pestes nõusid tuleks keskenduda vaid sellele. See tähendab, et nõusid pestes tuleb olla sellest tegevusest täielikult teadlik, et mina pesen nõusid. Esmapilgul võib see tunduda veider. Miks nii lihtsat tegevust sel moel rõhutada? Kuid just selles mõte ongi. Fakt, et seisan siin ja pesen nõusid on reaalsus kogu oma imelisuses. Ma olen siin, täielikult, tunnetades oma hingetõmbeid. Ma olen siin ja ei kuskil mujal, koos oma mõtete ja liigutustega. Ainult siin. Mind pole võimalik arutult ringiloksutada lainete tahtmist mööda nagu pudelit."

"Mind huvitas, kuidas teadlikkust läbi kõige tavalisemate tegevuste arendada ning selleläbi arendada üldist heaolu tunnetamist," sõnas uuringu autor Adam Hanley.

Uurijad tuvastasid, et teadlikult nõusid pesnud katsealused (kes keskendusid pesuaine lõhnale, tunnetasid vee temperatuuri ning kuidas nõud käes tundusid) alandasid oluliselt (27 prostenti) oma ärevusetaset ning leidsid ümbritsevas rohkem inspiratsiooni (25 prostenti). Nõudepesusse tavalisel moel suhtunud ei näidanud üles mingeid muudatusi.

Uuringu läbiviijad järeldasid, et sooritades igapäevaseid ülesandeid teadvustatult saab oluliselt parendada enda heaolu.

Kuna uuring oli üsna väikesemõõduline, tuleks seda kindlasti korrata. Teadlaste sõnul tuleks teadlikkust proovida erinevate tegevuste juures, et õppida paremini maandama stressi ning tõstma oma vaimset heaolu.