Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
15. veebruar 2019, 11:27

Seitse vilja, kus apelsinist rohkem C-vitamiini

C-vitamiin on eriti praegusel külmetusteohtral talvisel ajal, mil ühel päeval paigub pakane ja teisel voolavad porinired üks väga kasulik abiline. C-vitamiin peletab väsimuse ning aitab organismil võidelda haigusetekitajate ja vabade radikaalide vastu, mis soodustavad infarkti ja vähi teket.

Apelsinid on kõikjal maailmas saanud vaat et C-vitamiini sünonüümideks. Kuid on ka teisi allikaid, millel on veelgi suurem C-vitamiini sisaldus, vahendab portaal CookingLight.
Nendes seitsmes puu- ja köögiviljas on C-vitamiini piisavalt palju, et hõlpsasti täita vajalikud päevased normid, mis meestel on 50–100 mg; naistel aga 45–75 mg. Suitsetatel kusjuures topelt.
Paprika
Tegemist on toreda köögiviljaga, mida tasub mõnuga salatisse hakkida ning hoida käepärast kasuliku vähekalorilise snäkina. Sõltuvalt värvist võib paprikas olla kuni 150 mg C-vitamiini. C-vitamiin võib kuumutades hajuda, niisiis on paprikad kõige kasulikumad toorena, ent ka õrna kuumtöötlemise korral jääb head neisse piisavalt alles.
Guajaav
Selles troopilises imeviljas võib olla koguni 206 mg C-vitamiini. Kuigi meie jaoks on tegu üsna tundmatu eksootilise viljaga, tasub sel silm peal hoida. Guajaavis on lisaks ohtralt kiudaineid ning kaaliumi, mis on tervisele väga kasulikud. Kõige kättesaadavam on meil guajaavimahl, mida on üsna nutika segada hommikusse smuutisse.
Tšillipiprad
Vaid üks roheline kaunake sisaldab keskmisel 100 mg C-vitamiini! Lisaks veel särtsu andev teravus, mis mõjub lisaks loodusliku valuvaigisti ja isegi afrodisiaakumina! Tšillide teravus ja C-vitamiini sisaldust on erinev, ent kasulikkus üldjoontes sama. Haki üks tšilli peenelt oma tomatikastmesse või salatisse ja tunned kohe, kuidas elu omandab uuesti kaunid värvid. Kui sulle vürtsid ei meeldi, eelista mahedamaid sorte või hoopis paprikat.
Maasikad
Jah, need pole just eriti hooajalised ja kipuvad maitsema plastiku moodi, ent kõlbavad koos kastmetega suurepäraselt vähemkaloriliseks magustoiduks. Juba kausike maasikasalatit annab sulle päevase normi C-vitamiini.
Lehtkapsas
Palun ärge kutsude seda köögivilja inglisekeelse nimega kale. See on lehtkapsas. Ja väga kasulik vitamiiniallikas, sisaldades vitamiinidest tervet tähestiku algust (A, B, C) ning siis veel kaltsiumi kah veel. Mida sellest annab teha? Kõike, alates salatitest suppidest kuni krõpsudeni!
Papaia
Papaia passib hästi kokku nahahooldusega ning võitleb enneaegse vananemisega. Sel on ka vähi- ja põletikuvastaseid toimeid. Eriti mõnus on papaiat süüa hommikusöögiks müsli kõrvale!
Kiivi
Tee ka kiivist oma hommikute kaaslane - lõika pooleks ja söö sisu lusikaga tühjaks. Kiivis on väga palju C-vitamiini, mis paneb hoiab su keha tipp-topp korras. Ühes uuremas kiivis on 80 mg C-d. Lisaks muule on see väike roheline viljake kasulik silmadele.
VAATA artikli sabast ka retsepte, mida me otsisime seoses nende seitsme soovitusega!