Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
6. veebruar 2019, 12:55

Viis kõige odavamat superköögivilja!

Termin supertoit on sageli ülekoormatud erinevate legendidega, ent aastal 2014 loodi vähemalt Ameerika Ühendriikides riiklikult kinnitatud nimekiri toiduainetest, mis teaduslikust tõendatult aitavad tervist hoida. Selles nimestikus on palju kallist ja kiirestinärtsivat kraami nagu näiteks vesikress, ent ka vägagi käepäraseid igapäevaseid söögiasju, mille menüüsse lisamine ei eelda suuremaid pingutusi. Vaatame viiele odavamale ja kasulikumale neist otsa. 

Hiina kapsas
Hiina kapsas on ameeriklaste koostatud supetoiduainete nimekirjas kohe vesikressi järel. Erinevalt vesikressist on seda alati saada, hind on enamasti odav või väga odav ning ei pea kartma kiiret närtsimist. Hiina kapsas on salatites hõrgult krõmpsuv ning värske. Kuumutades muutub selle maik mahedamaks ja magusapoolseks, olles väga hea vokkroogade komponent. Hiina kapsast annab väga kenasti ka hapendada, mis muudab ta veelgi kasulikumaks, vahendab Cooking Light.
Peedi- ja naerilehed
Sügisel ja suvel saab peedipealsetest kena salati. Neis on ohtralt C-vitamiini ning mineraalaineid. Ka on nende toiduks valmistamine üsna lihtne - närtsita lehti näiteks pannil oliivõli ning küüslauguga. Või tšillihelvestega.  
Kapsas
Punased ja rohelised kapsad ei näe nii trendikalt käharad ja nunnud välja nagu mõned nende sugulased (nagu hiina või brüsseli kapsas). Kui kapsas on alahinnatud köögivili - ta on imemaitsev, mitmekülgne ning sageli väga odav. Kapsast saab kümneid salateid, hautisi, seda võib küpsetada, hapendada ja isegi steigina praadida.
Tomatid
Jah, värsked tomatid pole praegusel talvisel ajal sugugi niiväga odavad. Kuid ega siis pea laristama nende kahvatute ja maitsetute tomatilaadsete köögiviljade peale - mine ja haara riiulist julgelt purkipistetud tomatid - kas tervetena või tükeldatuna. Lisaks on purgitomatites tänu kuumutamisele lükopeeni, mis on tervisele väga kasulik antioksüdant ja nn radikaalipüüdja.
Lükopeen on töödeldud ja kuumutatud toiduainetest, näiteks tomatimahlast, kergemini omastatav kui värsketest, sest kuumutamisel taimerakkude struktuurid lagunevad ja lükopeen vabaneb kromoplastidest. Tomatipastas on lükopeen neli korda omastatavam kui värsketes tomatites. Lükopeeni imendumist parandab oluliselt rasv.
Ehk siis tee südamerahus konservtomatitest suppe, kastmeid ja pitsakatteid - see on väga tervislik!
Naerid ja kaalikad
Kaalikad ja naerid pole just kõrge hinnaga müügil. Toorelt on neil mõnus torkivmagus maik, mis küpsetades muutub mahemagusaks. Nad täiendavad iga rooga ja saavad täiesti hakkama üksi õhtusöögi sisustamisega. Ahjukaalikas võib olla tõeline maiuspala. Ühepajatoidus on kaalikad ja naerid asendamatud. Neist saab lisaks teha friikaid, pudrusid ning erinevaid segusalateid. Või kasutada nendek uumutamisel tekkivat magusat maiku hoopis muffinites ja kohupiimakaraskis?