Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
4. veebruar 2019, 14:08

Head sea aastat (10 Hiina uusaasta retsepti!)

Et 5. veebuaril alguse saav Hiina kalendri kollase sea aasta tuleks edukas ja õnnelik, tuleks sel päeval kindlasti lähemad ja kallimad ühise laua äärde koguda ning valmistada midagi head - soovitavalt pelmeene ja nuudleid, sest need toovad hiinlaste uskumuste kohaselt head õnne.

Toidutare küsis Hiina eksperdilt, Tallinna Ülikooli Konfutsiuse instituudi direktorilt ja vastilmuva hiina toidu kokaraamatu "Hao chi" (tõlkes: maitsev) koostajalt Katja Koortilt, kui tähtsad on uusaastapidustused selles kultuuris.
"Hiina uus aasta on üks kahest kõige tähtsamast rahvakalendri pühast, millest üks toimub sügisel – Kesksügisepüha ja teine kevadel – Uus aasta ehk hiina keelest Kevadpüha," sõnas Koort.

"Kumbki on oluline nii riiklikult kui perekonna tasandil, kuid Kevadpüha, mis langeb jaanuari lõppu või veebruari algusesse, on rohkem tuntud väljaspoolt Hiina kultuuriruumi. Kevadpüha tähistatakse Hiinas kõige pikemalt – kokku 15 päeva, mistõttu on see tuntud ka kui perekondade taasühinemise püha."
Hiina uue aasta tavad näevad ette, et terve pere on toimingutesse kaasatud – nii koristamisesse kui kodu kaunistamisesse, söögitegemisesse kui ka selle söömisesse. Koos lastakse taevasse ilutulestik. "Kõik on kaasatud, kõige noorematest kõige vanemateni. Uue aasta esimesel päeval saavad lapsed vanematelt kingituseks punased ümbrikud rahaga," seletab Koort.


"Söögilaud peab uue aasta vastu võtmisel olema roogadest lookas, sümboliseerimaks küllust ja heaolu. Mida rohkem erinevaid toite, seda parem. Hiina suuruse tõttu võivad uue aasta traditsioonilised road varieeruda vastavalt piirkonnale. Ühed levinumad üle terve riigi on pelmeenid, kuna pelmeenide tegemine sobib hästi uue aasta perekondliku kollektiivsesse vaimuga kokku. Pelmeene tehakse reeglina koos – lapsed, vanemad ja vanavanemad, mehed ja naised – see on ühtlasi hea võimalus omavahel suhelda, eriti nendega, kes muidu viibivad töö või õpingute tõttu kodunt eemal," nendib ta.

Portaali Chinahighlights.com andemetl tuleks uuaastapidustustel süüa seitset õnnetoovat rooga:


1. Kala, et küllus kasvaks.
2. Pelmeenid - et rikkust tuleks juurde
Legendi kohaselt näitab see, kui palju keegi suudab uusaastapidustustel pelmeene süüa, tema jõukust järgmisel aastal.
Pelmeenidesse võidakse peita head õnne ennustavaid esemeid, näiteks valget paelajuppi, mis toob selle leidjale pikka iga või münti, mis sümboliseerib rikkust. Pelmeenid on alati teatud kindla  kokkuvoltimistehnikaga ning serveeritud sirges reas, mitte ringjalt, miks peaks näitama edasiminekut, mitte rattas tammumist.
3. Kevadrullid - jõukuse kasvuks.
Traditsiooniliselt kasutatakse rullide täidiseks sealiha, hiina kapsast, shiitake seeni, porgandeid ja maitseaineid. Uuemal ajal levinud ka teistsugused täidised, millest osad on hoopiski magusad.
4. Riisikoogid - et tõusta karjääri- ja palgaredelil.
5. Magusad riisipallikesed - et pere hoiaks ühte.
6. Pikad nuudlid - et õnne ja eluiga jatkuks pikaks ajaks.
Uue aasta nuudlid on ekstrapikad. On hea enne üritada need korraga suhu ampsata.


Ka nuudlite juurde serveeritul on oma tähendused. Nii näiteks tähendavad:
Munad - suur ja terve pere.
Langust: raha tuleb pidevalt juurde.
Krevetid: rikkus ja tervis.
Küpsetatud sealiha: rahu.
Part: lojaalsus.
Virsikud: pikaajalisus.
Tofu: õnne ja rõõmu tervele perele.
Kala: rikkus ja küllus.  
(Allikas: Chinese New Year Dishes)


7. Õnnetoovad puuviljad.
Kõik mis on kuldset karva ja ümmargused nagu apelsinid, mandariinid ja pomelod toovad õnne. Nende tsitruseliste hiinakeelsed nimed on lisaks sellele sarnased õnne ja edukust tähendavate väljenditega.

 

Aurutatud Hiina pelmeenid ehk jiaozi