Foto: Daisy Lappard
Toiduuudised
16. veebruar 2019, 15:45

KOKKA ISE! Kevadrullid Vietnami moodi (1)

Kõik Aasia köögi sõbrad teavad küpsetatud kevadrulle, kuid palju tervislikumad ja maitsvamad on need Vietnami moodi värskena. Üllata jahedal talveõhtul külalisi kevadiselt kergete suupistetega, mis viivad mõtted kiiresti päikeselistele radadele.

Kevadrullide tähtsamad komponendid on riisipaber, riisinuudlid, köögiviljad ja salat, liha või mereannid, maitsetaimed ja kaste. Meie kasutame kurki-porgandit, Rooma salati lehti, koriandrit ja basiilikut, pardifileed ja kuningkrevette, purustatud India pähkleid, hoisin-kastet, heledat sojakastet ja maapähklivõid ning kaunistuseks röstsibulat.

undefined Foto: Daisy Lappard

Vietnami kevadrullid samm-sammult

❶ Valmista riisinuudlid.

Pane punt ­riisinuudleid umbes viieks minutiks tulisesse vette ligunema (ära keeda!), seejärel kurna ja loputa.

❷ Tükelda köögiviljad.

Samal ajal lõika kurgid ja porgandid peenikesteks tikkudeks.

❸ Küpseta pardiliha ja krevetid.

Lõika pardinahale terava noaga siilud ja aseta fileed külmale pannile – kuumuse tekkides sulab pardirasv aeglaselt välja. Maitsesta soola ja pipraga. Kui pardifilee on juba peaaegu küps, viska pannile ka tiigerkrevetid ja küpseta kiirelt valmis. Lõika pardiliha õhukesteks viiludeks ja poolita krevetid.

❹ Valmista kaste.

Kui part ja krevetid pannil särisevad, tee kaste. Selleks sega võrdsetes osades soolane maapähklivõi, hele sojakaste, hoisin-kaste ja purustatud India pähklid. Kui kaste saab liiga paks, võid seda lahjendada tilga veega.

❺ Kasta riisipaber märjaks.

Vala ­madalasse anumasse soe vesi. Võta ­riisipaberi servadest kinni, suru see korraks vette ja aseta seejärel lõikelauale. ❻ Tõsta riisipaberile täidis. Aseta riisipaberile Rooma salati leht, säti peale porgandi- ja kurgitikud, nõrutatud riisinuudlid, maitsetaimed, liha või krevetid.

❼ Rulli kokku.

Võta riisipaberi servadest kinni ja hakka kogu kraami ettevaatlikult kokku rullima. Jälgi, et teed seda hästi tihkelt.

❽ Lõika tükkideks.

Kõige mugavam on süüa selliseid kevadrulle, mis ühekorraga suhu mahuvad.

❾ Tõsta vaagnale.

Säti rullid ­vaagnale püsti ja tilguta peale kastet. Võid ­serveerida kastme ka eraldi, nii et igaüks saab ise oma rulli kastmesse pista.

❿ Kaunista ja naudi.

Puista kevad­rullidele soovi korral krõbedat röstitud sibulat või hakitud maitsetaimi ja lase hea maitsta.