Foto: HELIN LOIK-TOMSON
Toiduuudised
4. veebruar 2019, 19:29

Meisterda ise muhe ehtehoidik (1)

«Issake, ma ei mäletagi, et mul sellised kõrvarõngad on! Kust ma need veel sain? Aa ... sina kinkisid jah? Anna andeks kallis ...». Tuttav situatsioon? Kui põhjatutest sahtlitest enam väärt ehteid tuvastada ei suuda, meisterda üks korralik või korralikult kelmikas ehtehoidik.
Foto: HELIN LOIK-TOMSON

Raami ära!

Vaja läheb: pildiraami, pitsilist kangast (ehk on kapipõhjas peidus vanaema heegeldatud linik?), kääre.

Tee nii! Mõõda kangast pildiraami sobiva suurusega tükk, millele arvesta juurde umbes 1 cm keeramisvaru, ja lõika see välja. Kangast raami sättides vaata kindlasti, et kangas jääks ikka klaasi peale, muidu ei ole kuskile ehteid riputada! Kui kangas kipub kergelt venima, võib servi pingutada ja klammerdajaga raami külge kinni lüüa.

Foto: HELIN LOIK-TOMSON

Puujala teine tulemine

Vaja läheb: puidust küünlajalga, puidu värvimiseks sobivat värvi, konkse (ehituspoest), pintslit.

Tee nii! Värvi küünlajalg ära ja jäta kuivama. Kui puit ei taha ühtlaselt värvi peale võtta, sest on tugevalt lakitud, võib seda peenekoelise liivapaberiga veidi karestada. Pärast kuivamist märgi küünlajalale konksude asukohad ja keera need paika. Kui tahad, värvi needki ära!

Foto: HELIN LOIK-TOMSON

Vana latt!

2Vaja läheb: lauajuppi (40–50 cm), valget värvi, jämedakoelist liivapaberit, trelli, erinevaid kapinuppe, kinnituskruvisid seinale.

Tee nii! Kata lauajupp ühelt poolt valge värviga ja jäta kuivama. Ei ole vaja ajada taga ühtlast katvust – mida laialivalguvam, seda lahedam. Pärast kuivamist hõõru liivapaberiga värv veelgi ebaühtlasemaks, et jääks vanutatud mulje. Mõõda kapinuppudele asukohad ja puuri augud. NB! Kapinuppudel on sageli väga pika sabaga kruvid, nii et ilmselt on vaja ka vahetuskruvisid.

Foto: HELIN LOIK-TOMSON

Riivile vunki juurde

Vaja läheb: neljakandilist riivi (Koduekstras on hea valik), metallivärvi, pintslit, kuuma liimi, pärleid jalgadeks.

Tee nii! Värvi riiv ära. Kui pintsliga ei viitsi jännata, teeb spreivärv töö veelgi kiiremini. Las kuivab korralikult ära. Pärlitest jalad saab alla liimida kuuma liimiga. Ümarate asemel tasub ka kandilisi proovida – siis seisab riiv kindlamalt püsti.