Foto: Kalev Lilleorg/Naisteleht
Toiduuudised
23. detsember 2018, 08:28

EVELIN ILVES: Kümme aastat tagasi ( puhastava nullisupi retsept!)

Sorteerisin pilte ja faile ning sattusin presidentuuriaegsete menüüde peale. Mitte nende pidulike söömaaegade omadele, mida kantselei peakokk külalistele valmistas. Need on menüüd, mida ise planeerisin, kui teadsin, et võib tulla võimalus pikemat aega Mulgimaa kodus olla. Tavaliselt elasime nagu proovireisijad kohvri otsas – isegi kui Eestis olime, siis sõitsime igal võimalikul nädalalõpul ikka Ärmale.

Jõulud ja aastavahetus oli ses mõttes nagu unelm, et siis tasus isegi kosmeetikatarbed kotist välja võtta ning vannitoa peaaglilauale ritta sättida. Kahe-kolme öö pärast seda teha polnud ju mõtet.
Olin isegi unustanud, kui hoolega ma seda pühadeaegset kokkamist ette valmistasin. See oli mõnus töö ja lubas vähemalt kujutlusis juba muinasjutulisel maal olla. Teisalt teeb selline planeerimine elu ka hulga lihtsamaks – tead täpselt, mida ja kui palju sul vaja on ning emotsionaalsed ostud jäävad poodi.
Menüütamine võimaldab ka raskematele söögiaegadele kergemaid vahele lükkida ning nii armas oli leida minu pere aastavahetuse hõrgutiste vahelt 0-supi.
See on siinsamas Põhajalas ravitsejate ja paastujuhtide käes ringlev köögiviljasupi retsept, mis näib tema äraseedimiseks rohkem energiat nõudvat kui meile vastu andev. Seega – hoogsalt salendav ja kerge nagunii. Panen siia kolumni sisse täna tolle aastatetaguse aastavahetuse menüü ja lisan juurde 0-supi retsepti. See võib lihapraadidele ja vorstidele tõeliselt mõnus ja ka vajalik vaheldus olla!
Jõululaupäev, 24. Detsember 2007
I
Päikesesupp porgandist ja apelsinist (Ärma)
II
Kodune seapraad sinepimarinaadis (Ärma)
Punases veinis marineeritud metssea praad (Rootsi-Ärma)
Ahjukartulid juustuga (Taani)
Hapukapsad porgandiga (Eesti)
Marineeritud seened (Ärma)
Hapukurgid (Ärma)
Grillitud köögiviljad (Ärma)
Punane kapsas sõstratarretisega (Island)
Jõuluvorstid (Ärma)
Sült (Ärma)
Pohlasalat (Ärma)
Mustsõstra salat (Ärma)
Ärma leib, mandlisai (Rootsi), või
Mädarõigas
Sinepivalik
Äädikas
III
Jäämõmmi kook (Muraka-toorjuustu kook, Ärma)
Klassikaline jõulukook kuivatatud puuviljadega
Piparkoogid
Joogid: Glögi, õlu ja veinid valikus

I Jõulupüha, 25. Detsember, Rootsi toidud
Hommik
Grav lax (tilli ja aquavit-iga marineeritud lõhe)
Juustu-vorsti-köögivilja valik
Jogurt, piim, helbed
Leib, sai, või
Mahlad, kohv, tee
Õhtu
0-supp
Jõulujäänused

II Jõulupüha, 26. Detsember, sünnipäev!
Hommik
Chilli-shokolaadi kook
Juust-vorsti-köögivilja valik
Leib, sai, või
Mahlad, vesi, tee, kohv, piim
Õhtu
Karlssoni lihapallid (Rootsi)
Kartulipüree
Aurutatud köögiviljad

Vana-aasta õhtu, 31. Detsember, India toidud
Dal-shorba (vürtsikas läätsesupp)
Lambakarri kookosega
Basmati riis
Matar-paneer (rohelised herned india kodujuustuga)
Mango chutney
Mooli-lachha (valge redise salat ingveriga)
Banaani raita
Naan, ärma leib
Banaani-shokolaadi kook

0-SUPP ehk PÕHJALA RAVITSEJATE PUHASTAV IMESUPP
6 suurt sibulat
1 keskmine kapsapea
4 porgandit
2 sellerivart
800g värskeid või 2 purki (400g) konservtomateid
2 paprikat
1 loorberileht
maitseks sojakastet ja cayenne pipart
rohelisi ürte, mis meeldivad: petersell, koriander, till, murulauk....
Haki köögiviljad ja pane potti, lisa vett nii palju, et köögiviljad oleksid kaetud. Keeda madalal
kuumusel u 1 tund. Maitsesta ja kaunista ürtidega. Tee näiteks 3-päevane puhastav supikuur – söö suppi nii palju kui jaksad. 7 päevase kuuri puhul tarvita juurde tooreid või aurutatud puu-ja köögivilju va banaan ja kartul. Loobu kohvist ja alkoholist. 6.-7. päeval hakka tasapisi juurde lisama kala või loomaliha.
Head pühadekokkamist!
Mõnusate kohtumisteni!
Evelin
Pika tänava kodust